Ciclism

Samuel Dumoulin, invingator la Tarragona in etapa a 5-a din Turul Cataluniei

A cincea etapa a Turului Cataluniei (El Vendrell – Tarragona, 205,8km) i-a revenit la sprint francezului Samuel Dumoulin, rutierul de la Cofidis invingandu-l pe un fals plat pe spaniolul Jose Joaquin Rojas (Movistar). Acesta din urma face figura de etern perdant, dupa ce a incheiat doua manse pe locul secund si alte doua pe ultima treapta a podiumului. Ruben Perez de la Euskaltel a terminat mansa pe pozitia a treia.

Etape 3 Tour de France - Samuel Dumoulin - Koen de Kort - Rubén Pérez Moreno - Maxime Bouet by Mikani

Mansa a cincea a Turului Cataluniei a debutat cu o cazatura masiva chiar inaintea startului real, dupa care plutonul a rulat compact pana pe prima ascensiune a zilei, Alt de Fatxes (Cat.2).

Belgianul Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) si Remi Cusin (Cofidis) s-au desprins dintr-un pluton care anterior mai anihilase doua tentative de evadare.

Aproape de varful ascensiunii de categoria a doua au mai iesit din pluton Francesco Masciarelli (Astana) si Christopher Froome (Sky).

Cei patru s-au regrupat in fruntea cursei si au format evadarea zilei, ajungand la un avans maxim de 5’20” cu 65 de kilometri inaintea finalului.

Echipele Movistar, Saxo Bank si Garmin au organizat urmarirea fugarilor, ducand trena in pluton. Acesta din urma i-a ajuns pe evadati cu doar cinci kilometri inaintea liniei de sosire.

Belgianul Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) a incercat un ultim atac cand mai erau putin sub doi kilometri, dar tentativa acestuia a fost sortita esecului, astfel ca etapa s-a decis la sprint.

Pentru Dumoulin, 30 ani, aceasta este a treia victorie din 2011, dupa ce s-a mai impus intr-o etapa din Turul Mediteranean si o alta din Turul Haut Var.

Micutul sprinter al echipei Cofidis (159 cm) are la activ o victorie de etapa si in Turul Frantei, in 2008 la Nantes.

De aceasta data Dumoulin s-a duelat la sprint cu Jose Joaquin Rojas si Ruben Perez Moreno, doi dintre cei mai in forma vitezisti iberici, reusind sa-i invinga intr-un final de etapa usor in urcare.

Editia cu numarul 100 a Turului Cataluniei continua, sambata, cu etapa a 6-a, o mansa de 185 kilometri intre Tarragona si Mollet de Valles.

Rezultate:

1 Samuel Dumoulin (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne
2 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
3 Ruben Perez Moreno (Spa) Euskaltel-Euskadi
4 Aitor Galdos (Spa) Caja Rural
5 Michal Golas (Pol) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6 Diego Milán Jiménez (Spa) Caja Rural
7 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale
8 Manuel Antonio Leal Cardoso (Por) Team RadioShack
9 Kenny De Haes (Bel) Omega Pharma-Lotto
10 Frantisek Rabon (Cze) HTC-Highroad

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza