Ciclism

Smukulis a castigat prima etapa a Turului Cataluniei si este noul lider la general

Letonul Gatis Smukulis de la echipa HTC-Highroad s-a impus, luni, in prima etapa a Turului Cataluniei, desfasurata pe un traseu de 166.9 de kilometri in jurul localitatii Lloret de Mar.

Gatis Smukulis
(C) photo credit: rominamooren

Aflat in doar al treilea an in plutonul profesionist, rutierul leton de 23 de ani obtine prima victorie din cariera, dupa ce a facut parte dintr-o evadare de patru oameni.

Cel mai bun rezultat al letonului a fost obtinut in Driedaagse van West-Vlaanderen, unde a incheiat pe pozitia a 30-a. Smukulis a mai participat in Kuurne-Bruxelles-Kuurne (locul 44), Nokere-Koerse (50) si Turul Qatarului (72).

Inregistrat la sosire cu timpul de 4 ore, 8 minute si 48 de secunde, Smukulis s-a impus cu un avans de 28 de secunde in fata plutonului condus de Alessandro Petacchi.

Italianul de la Lampre, venit in Turul Cataluniei dupa ce nu a reusit sa se remarce absolut deloc in Milano-San Remo, a transat sprintul pentru locul secund in fata spaniolului Jose Joaquin Rojas (Movistar).

Favoritii s-au pastrat departe de eventualele busculade provocate in finalul etapei si au incheiat in partea superioara a plutonului. Australianul Cadel Evans (BMC) a venit pe opt, in timp ce Alberto Contador (Saxo Bank) a inchis topul zece in fata italianului Danilo Di Luca (Katiusa).

Patru evadati, un invingator. Plutonul restant

Editia centenara a Turului Cataluniei a pornit la drum din de acum traditionala localitate Lloret de Mar pentru un traseu de 166.9 kilometri, presarat cu doua catarari repertoriate si un final deschis unui sprint masiv.

Mansa nu a inceput prea bine pentru columbianul Mauricio Ardila (Geox), care a cazut la 5 kilometri de la start, pentru a reveni ulterior in pluton fara probleme majore.

Trei ciclisti s-au desprins din grupul masiv de rutieri la borna cu numarul 22, luxemburghezul Ben Gastauer (AG2R), Gatis Smukulis (HTC-Highroad) si Julian Sanchez Pimienta (Caja Rural) primind bilet de voie din partea plutonului.

Avansul maxim al celor trei a ajuns la 14’30” dupa doar 32 de kilometri, dupa care grupul de frunte s-a marit la patru rutieri prin alaturarea lui Javier Ramirez Abeja (Andalucia). Acesta a facut jonctiunea la kilometrul 65, dupa un efort solitar apreciabil.

Plasata la kilometrul 128.7, catararea San Grau (cat.1) a produs o prima ruptura in grupul de frunte, ultimul sosit in evadare fiind si primul desprins. Ramirez nu a mai putut tine pasul cu ceilalti trei si a fost scuturat.

Plutonul dus in trena de echipele Saxo Bank, Lampre si Katiusa s-a apropiat la mai putin de doua minute si jumatate, astfel ca finalul a propus o urmarire pasionanta intre evadati si grupul principal din spate.

Urmatorul ciclist lasat de caruta a fost Sanchez Pimienta, care a pierdut contactul cu Gastauer si Smukulis pe coborarea ce a urmat lui Alt de San Grau.

Avansul celor doi ramasi in fruntea cursei s-a diminuat pana la sub un minut cand mai erau doar cinci kilometri de parcurs. Chiar si asa evadatii si-au jucat bine ultima carte, reusind sa pacaleasca un pluton care a pierdut neasteptat in fata unui rutier de doar 23 de ani.

Smukulis a reusit sa se mentina de unul singur in frunte pana la linia de sosire, bifand prima victorie din scurta sa cariera profesionista. In mare foame de rezultate, Petacchi s-a consolat cu locul al doilea in fata lui Rojas Gil, unul dintre cei mai in forma sprinteri spanioli ai momentului.

Marti este programata etapa a doua, intre localitatile Santa Coloma de Farnes si Banyoles (169 km), cu profil propice unui final la sprint.

Clasamentul primei etape de la Lloret de Mar:

1 Gatis Smukulis (Lat) HTC-Highroad 4:08:48
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre – ISD 0:00:28
3 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
4 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling
5 Jan Bakelandts (Bel) Omega Pharma-Lotto
6 Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale
7 Paolo Tiralongo (Ita) Pro Team Astana
8 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
9 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team
10 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza