Ciclism

Sprint furibund in etapa secunda a Paris-Nisa. Henderson victorios la 34 de ani

Neo-zeelandezul Greg Henderson a castigat, luni, etapa secunda a cursei Paris-Nisa, desfasurata intre localitatile Montfort l’Amaury si Amilly pe distanta a 199 de kilometri. Rutierul echipei Sky s-a impus la sprint in fata australianului Matthew Goss (HTC-Highroad) si a rusului Dmitry Galymzhianov (Katiusa).

amsterdam & giro 2010
Creative Commons License photo credit: brassynn

Lider al cursei a ramas belgianul Thomas De Gendt (Vacansoleil), cel care in urma cu o zi se impusese in etapa inaugurala de la Houdan, avand un avans de patru secunde in fata lui Henderson si sapte in fata lui Jeremy Roy (Francaise des Jeux).

De Gendt a incercat in ultimii 1500 de metri ai etapei de marti o actiune solitara, dar initiativa sa a fost sortita esecului, fiind readus rapid in pluton de echipa HTC-Highroad, care a impus o trena infernala in ultima parte a cursei.

Etapa a doua a Cursei Soarelui a fost marcata de evadarea a doi rutieri francezi, Maxime Bouet (Francaise des Jeux) si Tony Gallopin (Cofidis) conducand cursa pana cu 30 de kilometri inaintea finalului.

Dupa regrupare plutonul a rulat in grup compact pret de 15 borne, pana cand la initiativa echipei Astana, cu Alexandre Vinokourov in prim plan, ritmul in frunte s-a inasprit si astfel s-au produs mai multe rupturi in spatele cursei.

Mansa a fost marcata de numeroase cazaturi, in acestea fiind implicati doi dintre rutierii cu ambitii la victoria finala, americanul Levi Leipheimer (Radio Schack) si luxemburghezul Frank Schleck (Leopard). Ambii au continuat cursa fara a suferi accidentari majore.

Pentru Greg Henderson, omul zilei in Paris-Nisa, este prima victorie a sezonului. Rutierul de 34 de ani mai are in palmares o etapa in Turul Spaniei (2009) si o alta in Paris-Nisa (2010).

Cursa Soarelui continua, marti, cu etapa a 3-a, o mansa de de 202.5 kilometri care va purta caravana ciclista intre Cosne-Cours-sur-Loire si Nuits-Saint-Georges. Profilul este unul valonat, cu o catarare de categoria a 2-a, Cote de Becoup, plasat la doar 12.5 kilometri inaintea finalului.

Rezumatul video al ultimilor kilometri:

Clasamentul etapei a 2-a:

1 Greg Henderson (NZl) Sky Procycling 5:00:56
2 Matthew Harley Goss (Aus) HTC-Highroad
3 Denis Galimzyanov (Rus) Katusha Team
4 Heinrich Haussler (Aus) Team Garmin-Cervelo
5 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale
6 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
7 Jurgen Roelandts (Bel) Omega Pharma-Lotto
8 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
9 Tomas Vaitkus (Ltu) Pro Team Astana
10 Danilo Wyss (Swi) BMC Racing Team

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza