Menu
0 Comments

Testul Papanicolau salveaza vieti

Grupul medical Romgermed a lansat joi, 3 martie, campania sociala ‘Testul Papanicolau iti salveaza viata’ cu scopul educarii si impulsionarii femeilor de a se prezenta la consultatii ginecologice periodice.

Instr-w Student1
Creative Commons License photo credit: um.dentistry

Pornind de la importanta sanatatii psihice si fizice, initiativa Romgermed beneficiaza de sustinerea Sandei Nicola si a Corinei Dragotescu, aceasta din urma vorbind din experienta proprie privitoare la cancerul de col uterin: Sunt impotriva ignorantei! Si eu, la randul meu, am fost o persoana care nu se informa. Am tratat doctorii ca pe ceva auxiliar. Cancerul mi l-am dus pe picioare pana era sa ajung la groapa! Motiv pentru care doresc sa transmit tuturor ca oricand ni se poate intampla ceva. Sa nu mai ignoram sanatatea si sa avem grija de noi!

Si institutiile sanitare ale Grupului Medical se alatura campaniei, femeile beneficiind de control ginecologic gratuit si de Testul Papanicolau, pentru care nu vor plati mai mult de 50 de lei. Un indemn in directia efectuarii testarii il constituie si site-ul www.testulpapanicolau.ro, acesta propunandu-si sa devina atat o modalitate rapida de informare, cat si comunitatea femeilor care si-au facut examenul citologic.

Campania vine pe fondul statisticilor alarmante, potrivit carora in Romania se inregistreaza anual 3.000 de cazuri de cancerul de col uterin si un total de 40.000 de femei cu acest diagnostic. Reprezentand principala cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, maladia poate fi depistata cu ajutorul testului Papanicolau. 

Mult timp, neoplasmul de col nu se caracterizeaza prin simptome specifice, fapt ce subliniaza importanta consultului ginecologic periodic si al testarii citologice combinata cu alte investigatii daca rezultatul impune aceasta atitudine. Examenul Babes-Papanicolau este un test care detecteaza anomaliile celulelor cervicale de la nivelul colului uterin. Tehnica de recoltare este facila, nedureroasa si usor reproductibila. Examenul citologic Papanicolau reprezinta o metoda esentiala de screening pentru cancerul cervical, a explicat Mihaela Susanu, medic ginecolog Romgermed.

Proiectul se desfasoara in Bucuresti in perioada 1-31 martie, acesta urmand sa fie extins in Constanta (aprilie), Tulcea (mai) si Giurgiu (iunie).

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza