Ciclism

Tom Boonen triumfa in Gent-Wevelgem pentru a doua oara in cariera

Duminica speciala pentru belgianul Tom Boonen si echipa Quick Step, fostul campion mondial castigand a 73-a editie a clasicei Gent-Wevelgem.

Paris - Roubaix 2009 - Tom Boonen
(cc) photo credit: bram_souffreau

Boonen s-a impus la sprint in fata italianului Daniele Bennati (Leopard) si a americanului Tyler Farrar (Garmin), pozitia a patra revenindu-i germanului Andre Greipel.

Finalul de la Wevelgem s-a jucat la limita in favoarea sprinterilor, dupa ce britanicul Ian Stannard (Sky) s-a mentinut in frunte pana cu 300 de metri inaintea liniei de sosire.

Boonen a sprintat ca in vremurile de glorie si a trecut primul linia de sosire cu un mare zambet de satisfactie pe fata. Nici nu ar avea cum altfel din moment ce pentru rutierul de 29 de ani este a doua victorie a sezonului si prima in clasicele de primavara.

Liderul formatiei Quick Step a mai castigat Gent-Wevelgem in 2004, cand a trecut de asemenea la sprint de suedezul Magnus Backstedt si estonianul Jaan Kirsipuu.

Cinci rutieri au animat cursa in lungime de 204 kilometri, Thomas Voeckler (Team Europcar), Bram Schmitz (Veranda’s Willems – Accent), Romain Zingle (Cofidis), Steven Van Vooren (Topsport Vlaanderen – Mercator) si Albert Timmer (Skil-Shimano) construind un avans care nu a depasit niciodata doua minute.

Voeckler a fost ultimul care s-a predat, cu 35 de borne inaintea finalului, dupa care in fruntea cursei s-a insinuat un alt grup de evadati, format de aceasta data din Peter Sagan, Maciej Bodnar (ambii de la Liquigas), Sylvain Chavanel (Quick Step) si Ian Stannard (Sky).

Finalul s-a jucat strans, cu plutonul la o mana de secunde in urmarirea fugarilor. Stannard a stat la cutie si a atacat cu doi kilometri inaintea liniei de sosire intr-o actiune de totul sau nimic.

Era sa fie totul pentru britanicul de 23 ani, care nu a cunoscut pana acum gustul succesului, dar in cele din urma s-a ales cu nimic, omul de la Sky fiind inghitit de plutonul insetat de victorie in ultimii 300 de metri.

Rezultate:

1 Tom Boonen (Bel) Quick Step
2 Daniele Bennati (Ita) Leopard Trek
3 Tyler Farrar (USA) Team Garmin-Cervelo
4 André Greipel (Ger) Omega Pharma – Lotto
5 Jurgen Van De Walle (Bel) Omega Pharma – Lotto
6 Dries Devenyns (Bel) Quick Step
7 Bernhard Eisel (Aut) HTC-Highroad
8 Alexander Kristoff (Nor) BMC Racing Team
9 Lars Boom (Ned) Rabobank Cycling Team
10 Baden Cooke (Aus) Saxo Bank Sunguard

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza