Menu
3 Comments

Canonical a lansat Ubuntu Natty Narwhal 11.04, cu Unity in locul Gnome ca interfata desktop

Asteptarea a luat sfarsit si, dupa sase luni de probe, teste si discutii, Canonical a lansat, joi, noua versiune a sistemului de operare Ubuntu. Denumit Natty Narwhal in continuarea traditiei alfabetice, noul Ubuntu 11.04 marcheaza inceputul unei noi etape in dezvoltarea celui mai cunoscut sistem bazat pe GNU Linux.

Dupa ani la randul in care Ubuntu si Gnome au mers brat la brat, Canonical a decis ca incepand cu versiunea 11.04 sa impuna ca interfata desktop default noul Unity.

Pentru cei care au avut curiozitatea sa instaleze si sa foloseasca Ubuntu Netbook Edition Maverick Merkaat nu este o prea mare surpriza, pentru ca Unity a fost implementat si testat cu acea ocazie de catre dezvoltatorii Canonical.

Unity inseamna in mare disparitia barei de jos a meniului clasic Gnome si adaugarea unui asa numit ‘dock’ in partea stanga a ecranului, de unde pot fi lansate toate meniurile si aplicatiile sistemului.

Modificarea adusa de Canonical nu a fost pe placul multor utilizatori fideli de Ubuntu si astfel s-a nascut o adevarata polemica in interiorul comunitatii.

Daca o parte dintre cei care folosesc Ubuntu au spus ca cel putin vor testa noul sistem pentru a-i vedea noutatile, o si mai insemnata parte s-a declarat impotriva ideii de Unity, amenintand cu migrarea spre alte sisteme, gen Linux Mint. Exista si alternativa ramanerii pentru o perioada la clasicul mediu grafic Gnome 2.30 aflat in uz pe Ubuntu 10.04.2 LTS sau pana in octombrie pe 10.10.

Aparitia Unity nu numai ca a diviziat comunitatea Ubuntu, dar a creat si o falie intre Canonical si Gnome, care au lansat la randul lor varianta 3 a celui mai cunoscut mediu grafic din lumea Linux.

De retinut ca pentru a folosi Unity este nevoie de activarea functiei Compiz Config Setting Manager, care nu este instalata default, ci trebuie cautata si instalata din Ubuntu Software Center.

Odata gasit CompizConfig Settins in Software Center, urmatorul pas pentru activarea Unity se face prin selectarea unui plugin cu acelasi nume.

Pentru a nu crea confuzie in randul utilizatorilor si pentru a facilita tranzitia catre inovatiile aduse prin noul Natty Narwhal, Canonical ofera (inca) optiunea mediului grafic clasic de la Gnome. Aceasta doar pana in toamna, cand va avea loc lansarea Ubuntu 11.10 si Unity va ramane singura varianta desktop environment.

Aplicatii default in Natty Narwhal

Pe langa Unity, noul Ubuntu 11.04 vine in sprijinul utilizatorilor si cu o serie de noi aplicatii default. Astfel, Banshee inlocuieste Rhythmbox ca player muzical, iar suita LibreOffice 3.3.2 ia locul OpenOffice, ramasa in portofoliul Oracle.

Mult asteptatul, laudatul si consumatorul de resurse Firefox 4 este noul browser default, iar Shotwell 0.9.2 devine aplicatia de baza pentru vizualizarea si editarea imaginilor.

In continuare Empathy ramane aplicatia recomandata de Canonical pentru a discuta cu prietenii pe chat, iar Evolution este promovata in detrimentul Mozilla Thunderbird ca aplicatie pentru trimiterea si receptionarea e-mailurilor.

Alte modificari

Pentru a nu pierde setarile in urma treceriide la 10.10 la 11.04, utilizatorii de Ubuntu au acum posibilitatea de a alege la instalare optiunea “Upgrade Ubuntu 10.10 to 11.04”.

Ubuntu Software Center devine si el mult mai generos si prietenos odata cu noul sistem. Pot fi acordate stele de rating pentru o clasificare a programelor in functie de calitate si interes, dupa modelul deja experimentat cu succes in Linux Mint.

Modificari au fost aduse si aplicatiei Ubuntu One, care permite stocarea pe un hard disk online a 2 GB de informatie. Acesta a fost redesenat si se prezinta intr-o grafica mult imbunatatita, ca un adevarat concurent pentru Dropbox.

Download:

Descarcati, testati si folositi Ubuntu Natty Narwhal folosind site-ul oficial www.ubuntu.com, pagina dedicata de Canonical lansarilor http://releases.ubuntu.com/11.04/ sau link-ul de torrent http://releases.ubuntu.com/natty/ubuntu-11.04-desktop-i386.iso.torrent. Sistemul poate fi de asemenea descarcat si pe serverele romanesti: http://ubuntu.ro/obtine/

Tags: , , , , ,

3 thoughts on “Canonical a lansat Ubuntu Natty Narwhal 11.04, cu Unity in locul Gnome ca interfata desktop”

 1. Ăla micu' says:

  “Exista si alternativa ramanerii pentru o perioada la clasicul mediu grafic Gnome 2.30 aflat in uz pe Ubuntu 10.04.2 LTS sau pana in octombrie pe 10.10.”

  Ambelor versiuni citate le expiră perioada de suport în luna aprilie, 2013 și respectiv 2012.
  Felicitări pentru articol !

 2. Dumitru Stircu says:

  Multumesc pentru apreciere!

  Din fericire pentru inca cel mult doi ani, cei care suntem mai clasici, avem la dispozitie un Ubuntu, as spune, normal. Dupa aceea analizam, cantarim si vedem incotro ne indreptam.

  P.S. Ma declar mai degraba reticent cand vine vorba de Unity si nu cred ca ne vom imprieteni prea curand.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.