Ciclism

Contador lovit de ghinion in etapa regina a Turului Castilla si Leon

Asteptatul recital din partea lui Alberto Contador in etapa a 3-a din Turul Castilla si Leon s-a transformat intr-un adevarat fiasco pentru rutierul spaniol. ‘Pistolarul’ a avut o problema mecanica chiar pe ascensiunea finala si astfel omul zilei a fost outsiderul italian Filippo Savini de la Colnago.

Leading bunch
(cc): photo credit: bishi

Cronometrat la sosire cu timpul de 3 ore, 58 de minute si 25 de secunde, Savini l-a devansat pe olandezul Bauke Mollema (Rabobank) pentru a-si trece in palmares cea mai importanta victorie a carierei.

In varsta de 25 ani, rutierul care a concurat pana acum doar pentru echipa Colnago CSF Inox a mai castigat in 2008 o etapa in Turul Langkawi si o alta in Turul Prezidential al Turciei.

Etapa regina a Turului Castilla si Leon a programat doar doua ascensiuni, dar ambele au fost de categoria intai, astfel ca plutonul a avut in meniu munte inalt si catarari dificile.

Nici nu se ajunsese la borna care marca 10 kilometri de la startul dat la Benavente ca patru rutieri erau deja iesiti din cursa, Miguel Mínguez (Euskaltel-Euskadi), Benat Urain (Orbea) si Ivan Ramiro Parra (EPM-UNE) suferind o cazatura urata in pluton.

Evadarea zilei s-a concretizat la kilometrul 22, cand sapte oameni au iesit sa-si incerce norocul in fata plutonului condus de marele favorit Contador. Javier Aramendia (Euskaltel-Euskadi), Marco Kump (Geox-TMC), Adria Palomares (Andalucía-Caja Granada), Joaquin Sobrino (Caja Rural), Gianluca Brambilla (Colnago CSF Inox), Rui Sousa si Raul Alarcón (Barbot) au construit un avans de peste patru minute, pentru a fi ajunsi din urma cu 25 de borne inaintea finalului de la Laguna de los Peces.

Dupa alti sase kilometri si jumatate s-a format un nou grup de evadare, care i-a avut in prim plan pe Tom Jelte Slagter (Rabobank), Dario Cioni (Sky) si Rafael Infantino (EPM – UNE). Acesta din urma nu a reusit sa tina pasul cu ceilalti doi si a fost rapid inghitit de pluton.

In urmarirea celor doi din frunte s-au lansat Alberto Contador (Saxo Bank), Laurens Ten Dam (Rabobank) si Darwin Atapuma (Colombia es Pasion).

Venit de niciunde, italianul Filippo Savini l-a ajuns din urma si depasit pe conationalul sau Dario Cioni, in timp ce in spate Contador era lovit de un ghinion cum n-a mai avut din Paris-Nisa 2009, cand a pierdut cursa in ultima etapa dupa ce nu s-a alimentat la timp inaintea catararilor.

Contador a sosit in cele din urma pe locul 28, cu o intarziere de 2 minute si 50 de secunde. Noul lider la general a devenit Bauke Mollema, care il devanseaza cu trei secunde pe spaniolul Xavier Tondo (Movistar).

Rezultatele etapei a 3-a:

1 Filippo Savini (Ita) Colnago – CSF Inox 3:58:25
2 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:07
3 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox
4 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:10
5 Xavier Tondo Volpini (Spa) Movistar Team
6 Dario David Cioni (Ita) Sky Procycling 0:00:15
7 Robinson Eduardo Chalapud Gomez (Col) Colombia Es Pasion – Cafe De Colombia 0:00:24
8 Juan Manuel Garate (Spa) Rabobank Cycling Team 0:00:28
9 Santiago Perez Fernandez (Spa) Barbot – Efapel
10 Darwin Atapuma Hurtado (Col) Colombia Es Pasion – Cafe De Colombia

In alta ordine de idei, olandezul Kenny Van Hummel (Skil-Shimano) a castigat, vineri, prima etapa a Ronde van Drenthe (2.1), cursa pe etape care se desfasoara pe teritoriul Olandei.

Rutierul batav l-a depasit la sprint pe italianul Sacha Modolo de la Colnago.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza