Looking for Signal

Am intrat, in sfarsit, in noua era a televiziunii pe cablu prin decodorul digital Humax de la RCS&RDS. In realitate, conform zicalei ca targul de acasa nu se potriveste cu cel din piata, am pornit la drum sa iau un decodor HD si am sfarsit prin a ma inapoia la baza cu un decodor digital simplu.

Ca intr-un film care incepe cu sfarsitul pentru a dezvalui pe parcurs cele mai importante etape, reiau intregul traseu pentru a fi pe intelesul tau cititorule avid de televiziune digitala de la compania amintita mai sus.

Realitatea se prezinta astfel. Daca ai in prezent pachetul extra sau extra plus pe televiziunea normala (ei o denumesc analogica), poti opta fara niciun cost suplimentar (adica zero lei) pentru un decodor digital.

Avantajele sunt nenumarate. In primul rand o claritate deosebita a imaginii, apoi mai multe canale in pachet (undeva spre 100), un meniu generos in decodor si posibilitatea de a-ti aranja programele dupa bunul plac, cu parole si alte nebunii. In plus, poti asculta chiar si cele mai importante posturi de radio aflate in prezent pe piata.

Toate bune si frumoase pana aici, dar cum drumul de la teorie la practica este de cele mai multe ori extrem de anevoios, asa se intampla si in cazul de fata.

In primul rand ca aceste decodoare nu se gasesc oriunde si oricand. Trebuie fie sa ai foarte multa bafta de la natura, fie sa dai numeroase telefoane la compania de cablu pentru a te interesa cand si unde vor fi aduse minunile tehnologice.

Asa s-a intamplat in cazul meu. Am sunat in prima zi si mi s-a spus sa revin ziua urmatoare cand, intr-adevar, mi s-a confirmat existenta acestor decodoare in mai multe centre comerciale si puncte de lucru.

Sar repede in pantaloni dis de dimineata si pornesc la drum. “Decodoare HD aveti?”, intreb eu plin de emotie. “Nu, nu mai avem de cateva luni!”, mi se raspunde sec de la celalalt capat al biroului.

“Pai, stiti, la telefon tocmai mi s-a spus ca aici pot gasi”, raspund eu inca foarte increzator. “Nu avem HD, ci doar decodoare digitale simple”, continua dialogul doamna din fata mea.

Greu moment, importanta decizie. Pana la urma hotarasc sa nu mai stau pe ganduri si iau cu asalt ghiseul unde se distribuiau jucariile digitale. In timp ce prelungirea contractului cu un an era efectuata si adaugarea pachetului HBO Pack definitivata, in spatele meu tocmai ce se formeaza o coada de vreo zece persoane.

Toate erau dornice sa inhate decodorul digital mult ravnit in conditiile in care disponibile mai erau doar cinci bucati (in conditiile in care ceasul nu arata mai mult de ora 11:30 a diminetii).

Se obtin intr-adevar greu, dar si cand ai pus jucaria la treaba merita tot efortul, pentru ca de bani nu poate fi vorba. Pentru cei cu pachete extra si extra plus pretul ramane acelasi, adica echipamentul primit (decodor+cartela de conectare) este in custodie prin prelungirea contractului cu un an.

Cei cu pachete de baza trebuie sa achite 6 lei pe luna pentru chiria decodorului, cat despre enigmaticele decodoare HD (care nu mai exista de mult timp si nu se stie cand mai apar), acestea pot (puteau) fi preluate pentru o taxa suplimentara de 10 lei pe luna indiferent de tipul abonamentului.

Eu sunt insa multumit de cele 94 de programare (dintre care aproape 15 de filme) si recomand oricui sa treaca pe televiziunea digitala. Imagine la o calitate superioara, control al programelor si nu strica sa mai auzi din cand in cand o germana, o italiana, o franceza sau o spaniola in difuzoare.

photo credit: faungg’s photos