WRC

Juho Hanninen a castigat Raliul Insulelor Canare dupa o lupta intensa cu Jan Kopecky

Duelul celor doua modele Skoda Fabia S2000 pilotate de Hanninen si Kopecky a fost transat de pilotul finlandez, care a castigat trei din cele patru probe speciale programate in a doua zi a Raliului Insulelor Canare.

Ypres Rally SS14 Kemmelberg: Juho Hanninen
(cc) photo credit: nitrojen

Ajunsa la a 39-a editie, intrecerea iberica a prilejuit o spectaculoasa inclestare in trei pentru suprematie, batalia dintre Hanninen si Kopecky fiind arbitrata de tanarul belgian Thierry Neuville, care a incheiat in cele din urma pe pozitia a treia.

Totul a inceput, vineri, cu o speciala de 1.5 kilometri pe kartodromul Gran Canaria, unde britanicul Guy Wilks (Peugeot UK) a stabilit cel mai bun timp.

Prima proba lunga a raliului, Santa Lucia (24.5 km), l-a adus in prim plan pe cehul Kopecky, care a urcat cu Skoda lui in fata belgienilor Freddy Loix (Skoda) si Thierry Neuville.

Wilks a castigat a treia proba speciala, Ingenio (14.1 km), pentru ca Neuville sa fie ce lami rapid pe a doua trecere prin Gran Canaria.

Kopecky a fortat pe urmatoarele trei speciale din ziua inaugurala suficient pentru a se mentine la conducere, cehul castigand pe Santa Lucia 2 si Valleseco, aceasta din urma alergandu-se in conditii de noapte.

Hanninen nu a stat cu mainile in san si a triumfat la randul sau pe Ingenio 2. Chiar si asa, Kopecky incheia prima din cele doua zile cu un avans de 5.7 secunde in fata lui Neuville, in timp ce Hanninen avea un deficit de 8.6 secunde.

Campionul din 2010 a inceput in forta ziua de sambata, cu victorii pe San Mateo 1 (23.4 km) si Artenara 1 (13.4 km), probe la finalul carora Kopecky pierdea 8.7 secunde si prima pozitie la general pentru doar o zecime.

A doua trecere peste San Mateo i-a consolidat prima pozitie la general lui Hanninen, care s-a distantat la 3.9 secunde cu o speciala inaintea finalului.

Raliul s-a decis asadar la a doua parcurgere a specialei Artenara, unde Kopecky a dat totul pentru a recupera diferenta care-l separa de Hanninen. Cehul a mers la limita si a castigat speciala cu un avans de 2.4 secunde in fata lui Hanninen, insuficient insa pentru a-l detrona pe finlandez din prima pozitie.

In varsta de 29 ani, Juho Hanninen a castigat asadar primul sau raliu pe asfalt in IRC, aceasta fiind a sasea lui victorie in competitia organizata sub egida FIA.

Kopecky a terminat pe doi, iar Neuville a bifat al doilea podium in IRC, dupa cel reusit anul trecut in Raliul Ypres.

Topul zece a fost completat de Freddy Loix (Skoda), Guy Wilks (Peugeot), Andreas Mikkelsen (Skoda), Brian Bouffier (Peugeot), Bruno Magalhaes (Peugeot), Giandomenico Basso (Proton) si Toni Gardemeiester (Skoda).

Rezumatul video al primei zile:

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza