Ciclism

LIVE: Sageata Valona (Charleroi-Mur de Huy, 201 km)

A 75-a editie a clasicei La Fleche Wallonne (Sageata Valona) programeaza, miercuri, intalnirea deja traditionala cu traseul de 201 km dintre Charleroi si Zidul de la Huy. Ascensiunea finala va fi trecuta de alte doua ori pe traseul cursei, mai intai la kilometrul 70 si mai apoi la km 171.5.

DSC_9190
(cc) photo credit: hadche

Invingatorul din 2010, Cadel Evans, lipseste de la startul editiei din acest an, dar lista favoritilor este extrem de bogata. Philippe Gilbert a triumfat in Amstel Gold Race si vrea cu siguranta dubla. Italienii sunt bine reprezentati prin Damiano Cunego, Ivan Basso si Danilo Di Luca, dar nu trebuie scos din calcule Alberto Contador.

Triplul castigator al Turului Frantei concureaza pentru prima data in partea de nord a Europei dupa scandalul de dopaj in care a fost implicat la finalul anului trecut. Un alt iberic cu pretentii la victorie este Joaquin Rodriguez, care a aratat o forma buna in Amstel Gold.

Fratii Schleck vor si ei revansa, dupa esecul general din cursa olandeza, cand Frank a cazut, iar Andy a esuat in tentativa de a se impune la capatul unei evadari solitare in ultimii 11 km.

Patru oameni au castigat de trei ori in istorie cursa Fleche Wallonne: Marcel Kint (BEL), Eddy Merckx (BEL), Moreno Argentin (ITA) si Davide Rebellin (ITA).

Dintre fostii invingatori doar Danilo Di Luca, cel care s-a impus in 2005, se afla in cursa din acest an.

Live Report:

FINAL: Philippe Gilbert castiga Sageata Valona pentru prima data in cariera. Belgianul de la Omega Pharma-Lotto obtine astfel a doua victorie consecutiva dupa ce din Amstel Gold Race. Nici urma de Condator sau Andy Schleck la finalul de pe Mur de Huy.

17:25 Gilbert ataca furibund si se desprinde. Doar Rodriguez tine pasul cu belgianul.

17:25 Grup compact. Evadatii sunt ajunsi din urma.

17:24 A inceput ascensiunea finala pe Mur de Huy.

17:23 Echipa Rabobank duce trena in pluton. Urca partea superioada si Alexander Vinokourov.

17:22 Evadatii au 19 secunde in fata plutonului cu 3 km inaintea finalului.

17:19 Fratii Schleck apar in fruntea plutonului si duc o trena furibunda in urmarirea lui Pineau si Marcato.

17:18 Jerome Pineau si Mario Marcato se desprind din pluton.

17:15 La 8 km de sosire evadatii pastreaza 10 secunde. Katiusa la trena in pluton.

17:10 Katiusa preia controlul in fruntea plutonului. Doar 18 secunde mai au cei doi evadati.

17:04 Miscari importante in grupul de frunte. Kiryenka si Lovkvist se desprind de ceilalti colegi de evadare.

17:00 Regrupare in fruntea cursei intre evadati si urmaritori. Acestia au doar 26 secunde in fata plutonului condus in continuare de echipa Omega Pharma-Lotto.

16:59 Doar 12 secunde intre primul grup si urmaritori. Plutonul nu se afla nici el departe si ruleaza la 35 de secunde in urma primilor evadati.

16:52 Se formeaza un grup de urmaritori, cu Alexander Kolobnev, Teejay Van Garderen, Enrico Gasparotto, Thomas Lovkvist, Michal Golas, Vasili Kyrienka si Gorka Verdugo. Lotto duce trena in pluton.

16:48 Pluton urca pe Zidul de la Huy la un minut in spatele evadatilor. Enrico Gasparotto (Astana) mareste ritmul si vrea sa se desprinda de grupul masiv.

16:44 La kilometrul 170 (cu 31 inaintea finalului), evadatii escaladeaza Mur de Huy pentru a doua oara. Acestia mai pastreaza putin peste doua minute din avansul de peste 15 minute pe care l-au avut la un moment dat.

16:42 Echipa Omega Pharma-Lotto a preluat conducerea plutonului cu nu mai putin de cinci oameni. Acestia duc trena in mod evident pentru Philippe Gilbert, unul dintre marii favoriti la obtinerea victoriei.

16:38 Evadatii mai pastreaza 2’34” la 34 km de sosire.

16:35 Biel Kadri (AG2R) iese din pluton pe Cote d’Ahin si porneste in urmarirea evadatilor.

16:26 Plutonul ruleaza paralel cu raul Meuse la 4’22” in spatele celor patru evadati. Mai sunt 42 de km pana la final.

16:12 Nick Nuyens duce trena in pluton pe Cote de Bohisseau, catarare plasata la 51 km de final. Evadatii mai au putin peste 6 minute avans. Probleme in coada plutonului pentru Sergio Paulinho (RadioShack) si Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto).

16:00 La 58 km de sosire, diferenta dintre evadati si pluton este de 7’25”.

15:13 Doua abandonuri din cauza unei cazaturi Daniel Martin (Garmin) si Nicolas Roche (AG2R).

14:48 La kilometrul 92 avansul evadatilor se mentine la un nivel inca ridicat. Cei patru din frunte au 14’25” in fata grupului masiv de rutieri.

14:34 La prima trecere peste linia de sosire, mai precis peste Zidul de la Huy, evadatii au avut un avans de 15’30” in fata plutonului.

14:12 Echipa HTC-Highroad continua sa duca trena in fruntea plutonului.

13:35 Plutonul ruleaza la viteza redusa si ecartul creste la 16’50”.

13:21 Dupa 20 kilometri de la start avansul celor patru evadati ajunge la 11 minute si 15 secunde.

12:45 Paterski este ajuns la kilometrul 4 de alti trei rutieri: Maxime Vantomme (Bel – KAT), Matti Helminem (Fin – LAN) si Preben Van Hecke (Bel – TSV).

12:42 Primul atac al cursei este initiat de polonezul Maciej Paterski (Liquigas). Acesta a iesit din pluton la kilometrul 2.

One comment

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza