Ciclism

Nuyens castiga la sprint Turul Flandrei in fata lui Chavanel si Cancellara

A 95-a editie a Turului Flandrei, una dintre cursele monument ale ciclismului mondial, s-a desfasurat, duminica, pe clasicul traseu dintre Brugge si Ninove (Meerbeke) in lungime de 256.3 kilometri. La capatul uneia dintre cele mai spectaculoase curse din ultimii ani, belgianul Nick Nuyens s-a impus la sprint in fata lui Sylvain Chavanel si a lui Fabian Cancellara, invingatorul din 2010. Dublul campion Tom Boonen s-a aflat mereu cu un pas in urma actiunii decisive si in cele din urma a incheiat pe locul patru.

Tour of Flanders 2010 - The Muur
(cc) photo credit: lo_ise

FINAL: Nick Nuyens (Saxo Bank) castiga editia din acest an a Turului Flandrei. Victorie la sprint in fata lui Chavanel si Cancellara. Boonen doar al patrulea.

Clasament:

1 Nick Nuyens (Saxo Bank Sungard)
2 Sylvain Chavanel (Quickstep Cycling Team)
3 Fabian Cancellara (Leopard Trek)
4 Tom Boonen (Bel) Quickstep Cycling Team
5 Sebastian Langeveld (Ned) Rabobank Cycling Team
6 George Hincapie (USA) BMC Racing Team
7 Björn Leukemans (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
8 Staf Scheirlinckx (Bel) Veranda’s Willems – Accent
9 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
10 Geraint Thomas (GBr) Sky Procycling

4 Km: Langeveld ia un usor avans pe plat. Ballan vine dupa olandez si neutralizeaza actiunea acestuia. Ataca Fabian Cancellara, cu Boonen Chavanel in roata lui. Vine si Nick Nuyens, castigatorul din Dwars door Vlaanderen.

7 Km: Ballan incearca desprinderea din grupul de frunte. Gilbert este primul care raspunde. Cursa ramane pe muchie de cutit.

8 Km: Regrupare masiva in frunte. Gilbert este ajuns de Cancellara, Ballan, Leukemans, Chavanel, Boonen, Langeveld, Hincapie, Flecha, Thomas.

10 Km: Ballan vine la 14 secunde in spatele lui Gilbert.

12 Km: Gilbert declanseaza atacul pe Bosberg. Leukemans este singurul care vine dupa belgian. Ballan reactioneaza si el.

14 Km: Cinci rutieri in fruntea cursei: Ballan, Cancellara, Chavanel, Gilbert si Leukemans. In grupul imediat urmaritor se afla, printre altii, Boonen.

15 Km: Chiar si asa, Cancellara trece primul in varful Capelei. Chavanel a rezistat inexplicabil langa elvetian, dar cei doi sunt acum acompaniati de Ballan, Leukemans, Gilbert.

15 Km: Cancellara si Chavanel sunt ajunsi din urma. Cursa explodeaza in punctul cel mai fierbinte.

16 Km: Urmaritorii se apropie pe Muur Kapelmuur. Mai putin de 20 de secunde avans pentru Cancellara si Chavanel.

18 Km: Incepe ascensiunea de la Zidul Gramontului – Muur Kapelemuur. 49 ” intre grupul de frunte si urmaritori.

25 Km: Cancellara merge ca pe sine cu Chavanel in trena lui. Echipa BMC organizeaza urmarirea elvetianului, dar avansul creste la 51″.

33 Km: Jonctiune in fruntea cursei pe Valkenberg. Cancellara il ajunge din urma pe Chavanel.

39 Km: Cancellara se distanteaza deja la 20 de secunde in fata grupului Boonen, care ii mai compune pe Leukemans, Van Avermaet, Pozzato, Boasson Hagen. In frunte se mentine Chavanel.

41 Km: Cancellara ataca la inceputul lui Leberg. Boonen este singurul care incearca sa-i reziste elvetianului.

42 Km: Boonen trage din nou tare in fruntea plutonului. In spatele belgianului sunt Cancellara si Pozzato. Cei trei ii ajung pe evadatii Boasson Hagen, Boom si Clarke.

45 Km: Sparge Gilbert intr-o portiune de acalmie pe drumul spre Leberg (14).

46 Km: Chavanel a ramas singur in fruntea cursei, cu un avans de 52″ in fata unui pluton tot mai agitat.

48 Km: Incepe urcusul pe Molenberg si Cancellara este lasat singur la trena. Boonen, Flecha, Hushovd si Ballan stau in asteptare.

55 Km: Veteranul francez Frederic Guesdon (FDJ) iese din pluton si incearca marea cu degetul inaintea catararii Molenberg.

60 Km: Edvald Boasson Hagen (Sky) si Lars Boom (Rabobank) fac jonctiunea cu cei doi din frunte. Avem acum un grup de patru evadati la 22″ in fata plutonului.

62 Km: Olandezul Lars Boom (Rabobank) se desprinde usor din pluton pe Eikenberg incercand sa-i ajunga pe cei doi evadati.

65 Km: Jumatate de minut avans pentru Chavanel si Clarke in fata plutonului favoritilor cand am ajuns pe Taaienberg (11).

68 Km: Fabian Cancellara (Leopard) iese in fruntea plutonul pentru a-i raspunde lui Boonen. Actiunea belgianului a fost neutralizata.

70 Km: Tom Boonen (Quick Step) ataca din pluton alaturi de Langeveld, Flecha si Van Avermaet. Ceilalti favoriti par a nu gasi raspuns la actiunea fostului campion mondial. Suntem pe Steenbeekdries (10).

73 Km: Doi oameni au preluat fruntea cursei dup Koppenberg. Sylvain Chavanel (Quick Step) si Simon Clarke (Astana) se desprind usor din pluton.

75 Km: Suntem pe Koppenberg si aici incepe cu adevarat Turul Flandrei. Hammond este ajuns de pluton. Se urca pe mitica ascensiune si Gilbert mareste ritmul in frunte.

81 Km: Doar trei oameni au ramas in grupul de frunte: Hammond, Turgot si Docker.

82 Km: Se trece peste Paterberg (8) si plutonul se pregateste de Koppenberg, teribila ascensiune unde favoritii trebuie sa iasa in fata cu adevarat.

87 Km: Evadatii se iau la tranta cu pantele lui Oude Kwaremont, a saptea catarare a cursei. Este un moment important in Turul Flandrei, iar favoritii ar putea face o prima selectie in pluton.

91 Km: Doi rutieri de la Omega Pharma-Lotto maresc ritmul in fruntea plutonului. Philippe Gilbert este liderul formatiei belgiene si inca asteapta prima victorie in De Ronde. Avansul evadatilor a ajuns la 1’55” si urmeaza Oude Kwaremont (7).

92 km: Evadatii trec peste Knokteberg (6), o catarare in lungime de 1100 metri, cu o panta maxima de 13%. Incearca sa iasa din pluton ucraineanul Andriy Grivko de la Astana.

100 Km: Am trecut de Kruisberg, a cincea catarare a cursei. Plutonul s-a apropiat la mai putin de doua minute de evadati. Momentele importante sunt inca in fata.

114 Km: Thor Hushovd (Garmin) sparge si este nevoit sa inlocuiasca bicicleta.

120 Km: Evadatii mai au putin peste 3 minute in fata plutonului. Soselele sunt pline de pasionati ai ciclismului. Organizatorii se asteapta la o audienta de aproximativ 600.000 de oameni de-a lungul intregului traseu.

INFO: Cei doi britanici din evadare, Jeremy Hunt si Roger Hammond, au fiecare cate 37 ani, in timp ce australianul Mitchell Docker este cel mai tanar (24 ani).

165 km: Evadatii isi maresc avansul la peste sase minute, mai precis 6’15”.

189 km: Cei cinci evadati se apropie de Tiegemberg, prima din cele 18 catarari ale cursei. Aceasta are o lungime de 750 de metri, o panta medie de 5.6% si inclinarea maxima de 9%.

12:35 Avansul celor cinci evadati a ajuns la 1’30”.

12:15 De aceasta data cinci rutieri dau semne ca fac miscarea decisiva. Roger Hammond, Jeremy Hunt, Stefan van Dijck, Mitchell Docker si Sébastien Turgot au luat un avans de 30 sec. fata de pluton.

12:00 Patru ciclisti au incercat sa iasa din pluton, dar evadarea zilei inca se lasa asteptata.

11:50 Plutonul ruleaza foarte repede in debutul cursei, astfel ca primii 25 de kilometri au fost acoperiti cu o viteza ametitoare de 50 km/h.

11:43 Oficialii cursei au anuntat ca Jens Keukeleire nu a abandonat si ca se afla in continuare in pluton. Asadar grup compact.

INFO: Sa aruncam o privire asupra podiumurilor din ultimele sase editii:

2010     Fabian Cancellara (Swi), Tom Boonen (Bel), Philippe Gilbert (Bel)
2009     Stijn Devolder (Bel), Heinrich Haussler (Ger), Philippe Gilbert (Bel)
2008     Stijn Devolder (Bel), Nick Nuyens (Bel), Juan Antonio Flecha (Spa)
2007     Alessandro Ballan (Ita), Leif Hoste (Bel), Luca Paolini (Ita)
2006     Tom Boonen (Bel), Leif Hoste (Bel), George Hincapie (USA)
2005     Tom Boonen (Bel), Andreas Klier (Ger), Peter Van Petegem (Bel)

11:33 Un prim abandon. Rutierul Jens Keukeleire de la Cofidis s-a retras din cursa dupa o cazatura.

INFO: Trei ciclisti au castigat de-a lungul anilor de cele mai multe ori Turul Flandrei. Acestia sunt: Achiel Buysse (BEL), Fiorenzo Magni (ITA), Eric Leman (BEL) si Johan Museeuw (BEL).

11:15 O prima incercare de evadare din partea a trei rutieri: Koen Barbé, Steven Caethoven si Roger Kluge. Acestia sunt readusi rapid i pluton. Start destul de alert de Tur al Flandrei.

11:02 Dupa o scurta intarziere s-a dat in sfarsit startul real in Turul Flandrei. O prima incercare de evadare din partea unui rutier de la Skil-Shimano.

11:00 Eddy Merckx, dublu invingator in De Ronde (1969 si 1975), urmareste cursa din acest an din masina celor de la Quick Step.

10:45 Startul fictiv al Turului Flandrei, unul dintre cele cinci monumente ale ciclismului. Ca in fiecare an s-a plecat din piata centrala din Brugge.

One comment

  1. Pingback: Rezultate Turul Flandrei 2011 | ciclostiri

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza