Menu
0 Comments

Nuyens, noul leu al Flandrei

Belgianul Nick Nuyens a triumfat, duminica, in a 95-a editie a Turului Flandrei, dupa ce i-a invins la sprint pe francezul Sylvain Chavanel si elvetianul Fabian Cancellara. Pe locul patru s-a clasat Tom Boonen (Quick Step), rutier a ratat la randul sau sansa de a deveni al patrulea ciclist din istorie cu trei victorii in “De Ronde”.

Dwars Door Vlaanderen

(cc) photo credit: cindytr

Desfasurata pe un traseu de 256.3 kilometri intre localitatile Brugge si Ninove (Meerbeeke), cursa din acest an a avut de toate: evadari, curse spectaculoase de urmarire, un final pasionant decis la sprint si, nu in cele din urma, cele 18 ascensiuni mitice care fac an de an sarea si piperul intrecerii.

Cinci rutieri au format evadarea initiala a cursei, printre acestia si doi britanici de 37 de ani, Roger Hammond si Jeremy Hunt, care s-au desprind din pluton inaintea primei catarari Tiegemberg.

Avansul fugarilor a atins un punct maxim de 6 minute si 15 secunde, dar lucrurile cu adevarat importante s-au dezvoltat dupa Koppenberg, ascensiune de 600 metri cu o panta maxima de 22%, unde actiunea evadatilor a fost neutralizata.

Francezul Sylvain Chavanel a iesit din pluton alaturi de australianul Simon Clarke (Astana). Favoritii au ramas in grupul imediat urmaritor, cu Tom Boonen testand vigilenta lui Fabian Cancellara la 70 kilometri inaintea finalului cu un fals atac.

Fostul campion mondial nu a facut decat sa-l starneaasca pe elvetianul de la Leopard, care a atacat puternic pe Leberg, al 14-lea dintre cei 18 ‘munti’ ai Flandrei din program.

Cancellara a luat rapid un avans de peste 20 de secunde si parea ca se repeta scenariul din 2010, cand elvetianul s-a impus dupa ce a mers in regim de contratimp pana la final.

Cu 33 de kilometri inaintea finalului, pe Valkenberg, s-a produs regruparea in fruntea cursei intre Chavanel si Cancellara, cei doi conducand cursa pana pe mitica ascensiunea Muur Kapelmuur, a doua ca duritate si importanta din cursa.

Cei doi au fost ajunsi de grupul urmaritor pe pantele cu inclinare maxima de 19% si astfel in varf la Capela reincepea practic Turul Flandrei pentru ultimii 15 kilometri.

Penultima ascensiune a cursei a scos in frunte un grup de cinci rutieri, Fabian Cancellara, Sylvain Chavanel, Alessandro Ballan, Philippe Gilbert si Bjorn Leukemans preluand conducerea.

Fara victorie in Turul Flandrei, Philippe Gilbert a atacat pe Bosberg, ultima catarare a cursei. Avansul ciclistului de la Omega Pharma-Lotto nu a fost mai mare de 15 secunde si in cele din urma atacantul belgian a renuntat in fata urmaritorilor.

Cu 8 kilometri inaintea liniei de sosire s-a produs o regrupare masiva in frunte, dar cursa era departe de a fi incheiata.  Olandezul Sebastian Langeveld (Rabobank) a incercat un atac pe plat la 4 borne distanta de final, dar actiunea sa a fost repede neutralizata de Ballan.

Cancellara a profitat imediat de oportunitate si a marit ritmul in frunte, singurii care au gasit raspuns la actiunea elvetianului fiind Chavanel si Nuyens.

Finalul de la Ninove (Meerbeke) s-a jucat la un sprint in trei, cu Nuyens trecand primul linia de sosire la fel ca in Dwars door Vlaanderen, cursa pregatitoare pentru Turul Flandrei.

Peste o saptamana este programata o noua cursa monument, Paris-Roubaix sau Infernul Nordului, pe pavatele din zona de nord-vest a Frantei.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza