Menu
0 Comments

Philippe Gilbert a castigat in premiera Sageata Valona

Belgianul Philippe Gilbert este fara doar si poate omul momentului in ciclismul mondial. Dupa victoria obtinuta in Amstel Gold Race, a doua consecutiva, rutierul formatiei Omega Pharma-Lotto s-a impus, miercuri, pentru prima data in clasica La Fleche Wallonne.

Luik Bastenaken Luik 2010

(cc) photo credit: cindytr

Gilbert s-a dovedit a fi cel mai puternic rutier pe Zidul de la Huy, legendara ascensiune de 1300 de metri care incheie an de an clasica valona, unde l-a invins inca o data pe spaniolul Joaquin Rodriguez (Katiusa).

Al treilea a sosit un al iberic, Samuel Sanchez (Euskaltel), in timp ce luxemburghezul Andy Schleck nu a fost decat al patrulea la final.

Niciun alt belgian nu mai triumfase in Fleche Wallonne de la Mario Aerts in 2002, iar bucuria spectatorilor de pe margine a fost cu atat mai mare cu cat Gilbert este un rutier de-al locului.

A 75-a editie a clasicei care face legatura intre Amstel Gold Race si Liege-Bastogne-Liege a debutat cu evadarea timpurie a polonezului Maciej Paterski (Liquigas). Acesta a iesit din pluton la kilometrul 2 si a fost urmat dupa alti doi kilometri de trei rutieri, Maxime Vantomme (Bel – Katiusa), Matti Helminem (Fin – Landbouwcredit) si Preben Van Hecke (Bel – Topsport Vlaanderen).

Cei patru au primi bilet de voie din partea plutonului si astfel avansul a crescut rapid la peste zece minute. Punctul de maxim al evadarii a fost de 16 minute si 50 de secunde, dupa care diferenta a scazut constant odata cu apropierea finalului.

Dupa a doua trecere peste Mur de Huy (km.170) s-a format un grup de urmaritori, Alexander Kolobnev, Teejay Van Garderen, Enrico Gasparotto, Thomas Lovkvist, Michal Golas, Vasili Kyrienka si Gorka Verdugo plecand din pluton in urmarirea evadatilor.

Cei sapte au facut in cele din urma regruparea cu evadatii din fata, dupa care Kyrienka si Lovkvist au incercat o actiune in doi. Tentativa acestora a fost sortita esecului, dupa care alti doi rutieri si-au incercat sansa in ultimii kilometri.

Jerome Pineau (Quick Step) si Marco Marcato (Vacansoleil) au iesit vijelios dintr-un pluton controlat de echipele Katiusa si Omega Pharma-Lotto. Evadatii au mers bine pe plat, dar au dat de greu inca de la primele pante ale Zidului de la Huy.

Favoritii au venit puternic din spate si i-au inghitit pe cei doi, moment in care canadianul Ryder Hesjedal (Garmin) a incercat sa mareasca ritmul in fata. Nu a facut decat sa-l starneasca pe Philippe Gilbert, care nu a mai asteptat o a doua invitatie si a atacat decisiv.

Mutarea belgianul s-a dovedit a fi cea castigatoare, in pofida incercarilor disperate ale lui Rodriguez de a evita o a doua infrangere consecutiva dupa cea incasata deja in Amstel.

Cursa a fost LIVE pe Cronicar.eu

Apasati aici pentru a vedea cele mai importante momente ale cursei dintre Charleroi si Mur de Huy.

Rezumat video:

Clasament:

1Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
2Joaquím Rodríguez Olivier (Spa) Katusha
3Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
4Andy Schleck (Lux) Leopard-Trek
5Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi
6Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto
7Fränk Schleck (Lux) Leopard-Trek
8Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha
9Christophe Le Mevel (Fra) Garmin-Cervelo
10Paul Martens (Ger) Rabobank Cycling Team
Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.