Ciclism

Rodriguez, primul lider al Turului Tarii Bascilor

Duel iberic la finalul etapei inaugurale a editiei din acest an a Turului Tarii Bascilor, Joaquin Rodriguez (Katiusa) impunandu-se la sprint in fata favoritului local Samuel Sanchez (Euskaltel). Germanul Andreas Kloden (RadioShack) a completat podiumul, in timp ce Christopher Horner (RadioShack), invingatorul de anul trecut, a incheiat pe locul patru.

Luik Bastenaken Luik 2010
(cc) Photo Credit: cindytr

Prima etapa a programat un traseu in lungime de 150 de kilometri in jurul localitatii Zumarraga, cu nu mai putin de sase puncte de catarare.

Plutonul de 158 de rutieri a trecut in grup compact peste prima dintre ascensiuni, plasata la doar 11 kilometri de start, pentru ca pe coborarea ce a urmat sa se desprinda trei rutieri.

Olandezul Bram Tankink (Rabobank), rusul Ivan Rovny (RadioShack) si francezul Mathieu Perget (AG2R) au primit bilet de voie din partea plutonului pentru a forma evadarea zilei.

Avansul celor trei din fruntea cursei a crescut foarte repede in primii kilometri, astfel ca dupa 30 de borne diferenta intre cele doua grupuri ajunsese la 9 minute.

Formatiile Euskaltel si Leopard au preluat initiativa la varful plutonului si ecartul a inceput sa scada pe masura apropierii finalului.

Grupul evadatilor s-a scindat la 37 kilometri inaintea finalului, cand Tankink s-a distantat pe coborarea de pe Atziria (a 3-a catarare a zilei).

Rusul Rovny a revenit in roata olandezului dupa doar doi kilometri, pentru ca francezul Perget sa reactioneze si el pe neasteptate, alaturandu-se grupului de frunte pe catararea Barbaris plasata la 31 borne de final.

Evadarea zilei a luat sfarsit cand mai erau doar 16 kilometri pana la linia de sosire, moment in care echipa Leopard a preluat fruntea cursei, cu Jens Voigt in rol unei veritabile locomotive.

Alto de la Antigua, ascensiune de categoria a doua plasata la doar 3 kilometri de final, a dinamitat plutonul si i-a scos in fata pe Christopher Horner, Joaquin Rodriguez, Andreas Kloden si Samuel Sanchez.

Horner a fost primul care a declansat ostilitatile, dar Rodriguez a raspuns prompt si a trecut in frunte peste punctul de maxim.

Cei patru au gestionat impreuna finalul cursei, cu Rodriguez si Sanchez in duel direct pentru victoria de etapa. In cele din urma creditat cu succesul a fost Rodriguez pentru un varf de roata.

Pentru rutierul de 39 ani de la Katiusa este prima victorie in 2011, dupa ce a terminat pe locul noua in Marele Premiu Miguel Indurain din 2 aprilie si pe locul 76 in Tirreno-Adriatico din martie.

A 51-a editie a Turului Tarii Bascilor continua, marti, cu etapa a doua intre Zummaraga si Lekumberri, o mansa de 167 kilometri cu sapte catarari in program.

Rezultate:

1 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 4:02:42
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
3 Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack
4 Christopher Horner (USA) Team RadioShack 0:00:01
5 Ryder Hesjedal (Can) Team Garmin-Cervelo 0:00:06
6 Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD
7 David Lopez Garcia (Spa) Movistar Team
8 Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team
9 Danilo Di Luca (Ita) Katusha Team
10 Xavier Tondo Volpini (Spa) Movistar Team

Rezumatul video al primei etape:

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza