Menu
0 Comments

Tinerii folosesc retelele sociale de la varste tot mai fragede. Romanii conduc clasamentul utilizatorilor Hi5

Un studiu realizat de EUKidsOnline pentru Comisia Europeana arata ca mai bine de trei sferturi dintre tinerii europeni au un profil pe un site de socializare. Mare parte a acestora ignora restrictiile de varsta necesare accesarii continutului acestor siteuri si riscurile privitoare la protectia vietii private.

no denial

(cc) photo credit: 60648084@N00

Potrivit sondajului, 63% dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani si 29% dintre cei care au intre 9 si 12 ani detin un profil pe un site de socializare.

Facebook ramane, de departe, reteaua sociala preferata de adolescentii europeni, acesteia revenindu-i 57 de procente in categoria serviciilor de acest tip. Spre deosebire de acestia, tinerii romani nu manifesta aceeasi atractie fata de platforma fondata de Mark Zuckerberg, doar 25% dintre acestia avand profil pe aceasta retea de socializare. Procentul este vizibil sporit in tari precum Cipru (98%), Italia (94%), Grecia (93%), Franta (87%), Cehia (91%), Marea Britanie (87%), Danemarca (85%), Suedia (73%), Austria (75%), Bulgaria (72%) sau Belgia (70%).

Adolescentii romani domina, insa, clasamentul utilizatorilor retelei Hi5, acestia reprezentand 2% din totalul europenilor care folosesc siteul cu un istoric de peste opt ani.

Un sfert dintre copiii activi pe siteurile de socializare in retea declara ca profilul lor este accesibil publicului, o cincime dintre profilurile publice continand informatii de tipul adresei sau numarului de telefon al utilizatorului.

Doar 56% dintre posesorii de profile cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani au cunostinte privitoare la modificarea setarilor de confidentialitate ale acestora, in vreme ce adolescentii au deprinderi mai bune in acest sens, 78% neintampinand probleme la acest nivel.

Tot mai multi copii utilizeaza siteurile de socializare in retea, insa multi dintre ei nu isi iau toate masurile necesare pentru a se proteja online. Acesti copii se expun la mai multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hartuirea sau abuzul de incredere. Prin urmare, toate societatile care administreaza retelele de socializare trebuie sa ia masuri urgente pentru ca profilurile minorilor sa nu poata fi accesate in mod automat decat de persoanele aflate in lista lor de contacte autorizate si, de asemenea, sa nu poata fi gasite cu ajutorul motoarelor de cautare, a declarat Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene, responsabila cu Agenda Digitala.

Esantionul studiului comandat de Comisia Europeana a fost alcatuit din 25.000 de tineri provenind din 25 de tari europene.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.