Ciclism

Vinokourov castiga in Tara Bascilor ca in vremurile bune. ‘Purito’ din nou in galben

Victorie impresionanta obtinuta de kazahul Alexander Vinokourov, miercuri, in etapa a 3-a a Turului Tarii Bascilor, desfasurata pe un traseu de 180 kilometri intre localitatile Zuia si Murgia.

Alexander Vinokourov
(cc) photo credit: dafiana

Liderul echipei Astana a atacat in stilul caracteristic dintr-un pluton intins la maxim cu 3 kilometri inaintea finalului si nu a mai putut fi ajuns.

Cronometrat in 4 ore, 20 de minute si 38 de secunde, Vinokourov s-a impus cu un avans de opt secunde in fata spaniolului Oscar Freire si olandezului Paul Martens, cei doi rutieri de la Rabobank care au completat podiumului.

Favoritii la victoria finala au sosit din nou in acelasi timp, dar chiar si asa tricoul galben si-a gasit un nou purtator in persoana spaniolului Joaquin Rodriguez.

Spaniolul de la Katiusa a sosit pe zece, cu noua pozitii in fata lui Andreas Kloden si astfel ciclistul de la RadioShack a coborat pe doi. Al treilea se mentine campionul olimpic Samuel Sanchez (Euskaltel).

In varsta de 37 ani, Alexandre Vinokourov bifeaza astfel cea dintai victorie in acest sezon. Rutierul formatiei Astana, care a anuntat ca se va retrage din activitate la sfarsitul acestui sezon, s-a mai clasat pe 12 in Turul Omanului si pe 19 in Criterium International, pentru ca in Paris-Nisa sa abandoneze in chiar ultima etapa.

Profilul etapei a propus patru catarari, dintre care ultima, Altube (2), plasata la 11 kilometri inaintea finalului. Nicio evadare nu s-a concretizat in primii 41 kilometri, desi au existat numeroase tentative de iesire din pluton.

Cea mai importanta dintre acestea i-a apartinut germanului Tony Martin care, ajuns la o intarziere de 9’55” dupa primele doua manse, si-a incercat sansa pe Paso de Opakua, ascensiune pe care a castigat-o in fata lui Amael Moinard (BMC).

Acesta din urmaa format in cele din urma evadarea zilei alaturi de italianul Francesco Bellotti (Liquigas) si un alt francez, Jerome Pineau (Quick Step).

Actiunea celor trei a luat sfarsit la 13 km de final, moment in care din pluton au iesit Teejay Van Garderen (HTC), Alexander Kolobnev (Katiusa) si Kevin Seeldrayers (Quick Step). Belgianul a sfarsit intr-un sant dupa o neatentie pe catare, iar Kolobnev a fost in cele din urma ajuns.

Columbianul Fabio Duarte (Geox), fost campion mondial U23 in 2008, a atacat pe coborare la 5 km de sosire, dar a fost ajuns si depasit de Vinokourov, care a declansat actiunea decisiva cand mai erau de parcurs doar 3 km.

Rezumat video:

Rezultate:

1 Alexander Vinokourov (Kaz) Pro Team Astana
2 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank Cycling Team
3 Paul Martens (Ger) Rabobank Cycling Team
4 Pim Ligthart (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
5 Mikael Cherel (Fra) AG2R La Mondiale
6 Egoitz Garcia Echeguibel (Spa) Caja Rural
7 Francesco Gavazzi (Ita) Lampre – ISD
8 Christopher Horner (USA) Team RadioShack
9 Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale
10 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza