Formula 1

Al patrulea pole position al sezonului pentru Sebastian Vettel

Pilotul german Sebastian Vettel nu are inca rival in calificarile acestui sezon si drept urmare va pleca din prima pozitie a grilei de start in Marele Premiu al Turciei, a patra cursa a sezonului curent. Campionul mondial in exercitiu nu le-a lasat nici de aceasta data prea multe sanse celorlalti piloti si a impus un timp imposibil de batut in calificarile desfasurate sambata la Istanbul.

British GP - Sebastian Vettel, Red Bull
(cc) photo credit: firststoptyres

Vettel nu a stat foarte mult pe ganduri si a rezolvat ecuatia primului loc inca din debutul partii finale a calificarilor. Iesit pe circuit cu pneuri soft ca de altfel toti ceilalti opt piloti prezenti in pista, pilotul echipei Red Bull-Renault a oprit cronometrul la un impresionant 1:25.049, de departe cel mai bun rezultat al intregului weekend din Turcia.

Singurul care a incercat sa tina ritmul cu cel mai tanar campion mondial din istorie a fost insusi coechipierul acestuia, australianul Mark Webber, dar nici pilotul de la Antipozi nu s-a putut apropia la mai putin patru zecimi.

Locul secund asadar pentru Webber, care si-a imbunatatit substantial pozitia in calificari, dupa rezultatul dezastruos din sesiunea similara desfasurata la Shanghai in precedentul Grand Prix al sezonului.

Cu un material tehnic aproape complet imbunatatit, germanul Nico Rosberg s-a clasat pe trei la final, aducand astfel cel mai bun rezultat pentru Mercedes in calificarile din acest sezon, dupa ce in China a fost al patrulea.

Echipa germana condusa de Norbert Haug si Ross Brawn a izbutit la Istanbul sa fie prezenta in premiera cu ambele monoposturi in ultima parte a calificarilor, Michael Schumacher reusind cea dintai calificare din acest sezon in Q3.

Septuplul campion mondial s-a calificat pentru ultimele zece minute cronometrate cu al cincilea timp, dar la finalul sesiunii nu a fost decat al optulea, fiind intrecut de Fernando Alonso, Jenson Button si Vitaly Petrov.

Spaniolul de la Ferrari va porni asadar in cursa de duminica din pozitia a cincea, dupa ce a pierdut nu mai putin de opt zecimi in raport cu Vettel. Alonso a castigat din nou duelul intern cu Felipe Massa, care nu a parcurs niciun tur in ultima parte.

Brazilianul a inceput bine calificarile si a impus timpul de referinta dupa primele 20 de minute (1:27.013), dupa ce a iesit pe varianta soft a pneurilor. Massa a fost urmat de Vettel la 26 de miimi, Webber, Hamilton si Alonso.

Vettel a dominat apoi partea secunda (Q2) in fata lui Rosberg, cei doi fiind singurii care au coborat sub bariera de un minut si 26 de secunde.

Calificarile Marelui Premiu al Turciei au fost lipsite de incidente, singurul care a avut de suferit fiind japonezul Kamui Kobayashi retras in garajul echipei sale Sauber dupa ce a parcurs doar doua tururi.

Toti pilotii au reusit sa se incadreze in limita de 107% impusa prin regulament.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza