Eugene Laverty a realizat dubla in templul vitezei de la Monza

Pilotul irlandez Eugene Laverty si-a trecut, duminica, in cont primele sale victorii la clasa superbike a Campionatului Mondial de specialitate (WSBK), impunandu-se in ambele alergari programate in runda italiana de la Monza.

Eugene Laverty at Donington
(cc) photo credit: jaredearle

Echipierul de la Yamaha s-a impus in prima cursa in fata italianului Max Biaggi (Aprilia) si a britanicului Leon Haslam (BMW), pentru ca in mansa secunda sa transeze prima pozitie la capatul unui duel aprig cu Marco Melandri in chiar ultimul viraj al circuitului.

Aflat pentru prima data in acest sezon in prima pozitie a grilei de start, ‘Mad Max’ Biaggi si-a vazut repede contestata pozitia fruntasa pe circuitul unde in urma cu doar un an bifa doua victorii superbe pentru constructorul Aprilia.

Depasit in primul tur de veteranul Troy Corser, Biaggi a primit o replica darza din partea lui Laverty si Melandri, cei doi echipieri de la Yamaha.

In cele din urma Laverty a profitat de duelurile din spatele sau si s-a distantat decisiv pentru a-si trece in cont cea dintai victorie la clasa regina a Mondialului de Superbike.

Biaggi a venit pe doi, iar Haslam a adus primul podium al sezonului pentru BMW, dupa ce a reusit sa-l tina la respect pe Melandri.

Michel Fabrizio a impus cel mai bun timp in cursa inaugurala si a terminat pe cinci la ghidonul singurei motociclete Suzuki aflate pe grila. Topul sase a fost completat de nord-irlandezul Jonathan Rea (Honda).

Liderul clasamentului mondial, spaniolul Carlos Checa (Ducati), a terminat pe locul 10 si astfel a pierdut puncte pretioase in economia campionatului.

Biaggi penalizat, Laverty invingator

Cursa a doua a avut o desfasurare dramatica. Plecat din superpole, Biaggi s-a vazut penalizat pentru scurtcircuitarea unei sicane, trecerea prin linia boxelor retrogradandu-l pe ‘Corsarul Negru’ in mijlocul plutonului.

In aceste conditii lupta pentru prima pozitie s-a dat intre cei doi echipieri de la Yamaha, Laverty si Melandri. Pana la urma castig de cauza a avut din nou irlandezul, care l-a invins pe rivalul sau italian in chiar celebrul viraj Parabolica, ultimul al traseului de la Monza.

Podiumul a fost completat de Fabrizio, care a adus primul podium al sezonului pentru Suzuki Alstare dupa o batalie intensa cu japonezul Noriyuki Haga (Pata Aprilia).

Biaggi a incheiat pe opt, cu doua locuri in fata lui Checa, spaniolul care si-a pastrat prima pozitie la general in pofida unui weekend italian la finalul caruia nu a adunat mai mult de 13 puncte.

Checa are un total de 145 puncte, in conditiile in care principalii sai urmaritori, Melandri si Biaggi, au adunat 118, respectiv 117 puncte.

Muresan a abandonat la Supersport

Robert Muresan nu a reusit sa termine cursa clasei Supersport, retragandu-se la boxe cu probleme tehnice cand mai erau doar doua tururi de parcurs.

Victoria a fost obtinuta de Chaz Davies (Yamaha ParkinGO Team), care l-a intrecut pe insusi coechipierul sau Luca Scassa.

Podiumul motoarelor de 600cc a fost completat de francezul Fabien Foret (Hannspree Ten Kate Honda).

Davies si Scassa sunt la egalitate in ierarhia generala, fiecare acumuland cate 70 de puncte. Parkes este al treilea cu 60 de puncte.

Bogdan Vrajitoru, ultimul la Superstock 1000

Romanul Bogdan Vrajitoru s-a clasat pe ultima pozitie in cursa clasei Superstock 1000 din cadrul FIM Cup.

La ghidonul unei motociclete Yamaha YZF-R1, Vrajitoru a pierdut 33 de secunde si jumatate in raport cu invingatorul dupa parcurgerea a doar cinci tururi.

Acesta a fosta italianul Lorenzo Zanetti (BMW Motorrad Italia Superstock), care s-a impus pentru doar 65 de miimi de secunda in fata lui Davide Giugliano (Althea Racing Ducati).

Sylvain Barrier si-a spart motorul BMW in debutul cursei si mai multi piloti au iesit in décor din cauza uleiului imprastiat pe circuit. In cele din urma organizatorii au scos steagurile rosii.

Giugliano conduce la general, cu 45 puncte, urmat de Petrucci (33) si Zanetti (32).

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza