Scotianul John Higgins s-a incoronat, luni seara, pentru a patra oara in cariera campion mondial la snooker, dupa ce l-a invins cu 18-15 pe englezul Judd Trump (21 ani), jucator aflat la prima finala in teatrul Crucible. In varsta de 35 ani, Higgins a obtinut astfel al patrulea titlu mondial din cariera, dupa cele castigate in 1998 (finala cu Ken Doherty, 18-12), in 2007 (Mark Selby, 18-13) si 2009 (Shaun Murphy, 18-9).

Snooker World Championship - trophy

(cc) photo credit: Billy_R

Cei doi finalisti de la Crucible si-au impartit echitabil primele opt din cele 35 de jocuri programate in ultimul act al Campionatului Mondial, astfel ca meciul s-a reluat de la 4-4 in sesiunea secunda. Trump a reusit singurele break-uri de peste o suta de puncte, in timp ce Higgins nu a depasit valoare de 64.

Judd Trump a inceput mai bine finala cu John Higgins si s-a instalat la conducere dupa primele doua jocuri.

Scotianul a profitat din plin de experienta mai bogata si nu s-a lasat prea usor intimidat de avantul oponentului sau. ‘Vrajitorul din Wishaw’ a echilibrat mai intai disputa pana la pauza, pentru a prelua in premiera conducerea odata cu jocul al cincilea (3-2).

Break-ul de 61 puncte din finalul primei reprize a fost urmat de un altul de 64 imediat dupa reluarea meciului, dar raspunsul lui Trump a fost unul pe masura adversarului sau.

Tanarul de 21 ani din Bristol a egalat scorul la trei cu un break de 102 puncte, reusita care i-a dat curaj in jocul sapte sa incerce chiar break-ul maxim.

Trump s-a incurcat dupa 64 de puncte si Higgins i-a smuls frame-ul pentru doar un punct diferenta.

Englezul a ratat in ultimul joc al sesiunii ultima bila rosie ramasa pe masa, dar Higgins nu a reusit sa recupereze snookerul care l-ar fi mentinut in avantaj.

Trump in avantaj dupa prima zi

Finala s-a reluat de la 4-4 si Higgins a trecut in avantaj in urma unui break de 60 puncte. A fost a doua prezenta consistenta a scotianului la masa in aceasta finala, dupa care Trump a castigat urmatoarele trei frame-uri.

Cu o lovitura de distanta precisa, care i-a adus numeroase pozitii favorabile in constructia unor break-uri decisive, Trump s-a distantat la 7-5 dupa a treia repriza a zilei. Englezul a intrat la cabine in urma unui break de 103 puncte, iar Higgins a parut salvat ca de gongul unui ring de box.

Scotianul a iesit cu o alta atitudine de la cabine si a refacut rapid diferenta, astfel ca cei doi finalisti erau din nou la egalitate dupa 14 frame-uri.

Balanta a inclinat din nou in favoarea mai tanarului Trump, care a castigat la fel ca si in repriza anterioara trei jocuri la rand pentru a se distanta la 10-7 inaintea ultimelor doua sesiuni.

Revenirea lui Higgins

Scotianul a inceput bine, cu un break de 59 de puncte, dar replica lui Trump a venit cum nu se poate mai taioasa. Break de 104 puncte pentru englez, care mentinea avantajul de trei jocuri in fata mult mai experimentatului sau oponent.

Seria break-urilor mari a continuat pana la pauza. Higgins a reusit unul de 97, pentru ca Trump sa intre cu 12-9 la cabine dupa un 99.

A fost ultimul frame castigat de Trump, care nu si-a mai regasit ritmul in ultima repriza a sesiunii a treia. Momentul psihologic s-a consumat in chiar primul dintre jocuri, dupa ce tanarul englez a ratat bila albastra la buzunarul superior drept. Higgins a revenit la masa si a strans din nou scorul.

‘Vrajitorul din Wishaw’ nu a mai cedat initiativa in urmatoarele trei frame-uri, pe care le-a castigat de fiecare data cu break-uri de peste 57 de puncte. Cel mai mare al finalei si primul de peste o suta pentru scotian a fost reusit in jocul 24, cand Higgins a inchis masa cu un 113.

Experienta a invins tineretea

Sesiunea decisiva l-a gasit pe Higgins bine plasat, cu un joc in fata lui Trump, iar dupa primul frame scotianul s-a distantat la 14-12.

Trump a inceput mai bine, cu un break de 38 de puncte, dar a comis un fault cu bila alba si l-a readus la masa pe Higgins. Vulpoiul scotian nu s-a lasat prea mult asteptat si a transat jocul in favoarea sa cu un break de 62 de puncte.

Au urmat doua frame-uri in care Higgins s-a intrecut in ratari si Trump l-a sanctionat fara mila, restabilind egalitatea la 14. Frame-ul 28 al finalei a oferit si una dintre cele mai spectaculoase imagini din intregul turneu, cu Higgins ratand bila neagra la buzunarul superior drept. Aceasta a lovit violent ambele margini ale buzunarului inainte de a topai de trei ori pe manta verde.

Higgins s-a redresat in urmatoarele doua frame-uri, pe care le-a castigat refacand diferenta anterioara (16-14). A urmat un break de 41 in al 31-lea frame, dar scotianul a ratat o bila rosie la buzunarul galben si astfel Trump a redus din diferenta cu un break de 70 de puncte.

Acesta avea sa fie ultimul joc al finalei trecut in contul englezului de 21 ani. Higgins s-a impus in jocul 32 si s-a distantat la 17-15 dupa ce s-a jucat pana la bila roz inclusiv.

Ultimul joc a fost unul cu un farmec aparte. Intreaga incarcatura a finalei si-a pus amprenta asupra celor doi jucatori si a rezultat o inclestare cum rar a fost dat sa se vada in ultimii ani la Crucible.

Trump a avut prima sansa, dar s-a incurcat dupa ce si-a pus 44 de puncte pe tabela. Desi avea de recuperat doua snookere, Higgins a revenit la masa pentru a juca si in final a reusit o pozitie incredibila in spatele bilei negre, cand pe masa mai era doar bila roz dintre celelalte colorate. Trump a comis fault si ratare, astfel ca Higgins a recuperat dintr-un foc cele cinci puncte de care avea nevoie.

‘Vrajitorul din Whishaw’ nu s-a multumit cu atat si a atacat de o maniera entuziasmanta bila roz la buzunarul de mijloc din partea stanga folosindu-se de manta laterala dreapta. Bila neagra ramasa pentru buzunarul superior drept nu i-a pus nicio problema si astfel s-a scris istoria finalei din acest an a Campionatului Mondial.

Declaratii la cald

Pentru a patra oara campion mondial, John Higgins a avut numai cuvinte de lauda la adresa mai tanarului sau adversar si nu a uitat sa aminteasca de sprijinul familiei care, in opinia lui, a contat decisiv in obtinerea acestui nou trofeu suprem.

El a jucat mai bine pe parcursul a doua zile si n-am vazut un snooker atat de bun practicat de un jucator atat de tanar in viata mea. Loviturile lui de distanta au fost placute, dar pe mine m-au terminat.

A fost greu si am avut meciuri dificile. Stiam ca trebuie sa joc in prima sesiune a zilei finale foarte bine pentru a avea o sansa. Daca nu era familia alaturi nu as fi fost acum campion mondial, a declarat Higgins cu lacrimi in ochi la amintirea tatalui sau.

Nu ma asteptam sa performez asa bine, dar John a fost jucatorul mai bun si a meritat pe deplin victoria. In urma cu 17 zile eram nimeni si am reusit sa-mi creez o baza solida de suporteri. Toata lumea mi-a urat noroc. N-a fost sa fie, dar ma intorc la anul, a spus Judd Trump la finalul meciului.

Pentru istorie si statistica

Judd Trump (Eng) 15-18 John Higgins (Sco)

64-19, 76-1, 38-73, 54-74 (61), 5-115 (64), 113-0 (102), 68-69 (Trump 64), 56-19, 20-64 (60), 67-45, 68-0 (58), 127-0 (103), 38-63, 25-64, 77-18, 60-9, 69-36, 8-67 (59), 113-0 (104), 0-97 (97), 99-0 (99), 55-65, 35-93 (93), 1-113 (113), 8-77 (57), 38-66 (62) 78-0, 60-38, 52-64, 35-65, 52-75 (70) 44-64 (50)