Menu
0 Comments

Iranul planuieste crearea unei retele de Internet nationala

In incercarea de a isi proteja concetatenii de ideile si cultura occidentala, guvernul iranian planuieste deconectarea de la reteaua de Internet globala si inlocuirea sa cu una locala.

Friends

(cc) photo credit: Alireza Teimoury

Proiectul, initiat de catre ministrul comunicatiilor, se integreaza masurilor represive ale guvernului de a limita extinderea culturii vestice in Iran. Potrivit ayatollah-ului Republicii Islamice, Ali Khamenei, planul face parte din asa-numitul “razboi soft” declarat Occidentului, contribuind la conservarea valorilor morale islamice.

Oficialii Ministerului de Telecomunicatii estimeaza ca inlocuirea retelei actuale s-ar putea produce in urmatorii doi ani, aproximativ 60% dintre beneficiarii acesteia fiind conectati in mult mai putin timp.

Repercusiunile unei astfel de masuri, insa, nu s-ar lasa cu mult asteptate, acestea situandu-se in zona limitarii investitiilor straine si stoparii avansului tehnologic al tarii asiatice.

Debransarea de le reteaua de Internet globala vine in contextul valului de proteste si demonstratii cunoscute sub denumirea “Primavara araba”, care au afectat Orientul Mijlociu si nordul Africii, ajutate, in mare parte, de retele de socializare de tipul Facebook sau Twitter.

Din cauza eficientei acestor servicii, in multe dintre regiunile vizate s-a incercat stoparea accesului la Internet in perioadele pline de turbulente ale protestului. Fostul presedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, alaturi de alti inalti functionari ai statului, a fost amendat in timpul revoltei politice din luna ianuarie a anului curent cu nu mai putin de 90,64 de milioane de dolari pentru intreruperea conexiunii la Internet si a retelei de telefonie mobila.

La fiecare 100 de cetateni, 11 sunt utilizatori ai serviciilor de Internet, astfel ca Iranul este considerata una dintre natiunile care numara cele mai multe conexiuni cu mediul online din Orientul Mijlociu.

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza