Menu
0 Comments

Mai multe bilete vandute in cinematografele romanesti

Cinematografele romanesti au vandut nu mai putin de 6,5 milioane de bilete, cu 23,3% mai multe decat in cursul anului precedent, informeaza Operatorul European al Audiovizualului.

Thank you for your music - The last curtain falls

(cc) photo credit: alles-schlumpf

Cresteri se inregistreaza si la nivelul incasarilor din cinematografe, care si-au adaugat in cont 26,4 milioane de euro, cu 29,2 procente in plus fata de anul trecut.

Tehnologia 3D a avut efecte asupra incasarilor brute din cinematografele Uniunii Europene, acestea atingand in 2010 un nivel record de 6,45 miliarde de euro. Cresterea de cinci procente vine si pe fondul scumpirii pretului biletelor pe motiv ca frecventa in salile de cinematograf a scazut cu 1,6%, fiind de 966 de milioane de bilete vandute, dupa cum arata cifrele publicate de Observatorul European al Audiovizualului.

Pe segmentul cresterilor numarului de bilete vandute se impun Italia (11%) si Franta (5,6%), productia de lungmetraje din Uniunea Europeana continuand sa adauge procente, atingand un record de 1.203 pelicule cinematografice.

Cu toate acestea, cota de piata a filmelor europene a inregistrat scaderi de 25,3% in salile de cinematograf, dominate in proportie de 68% de productii americane.

In materie de filme europene, Marea Britanie conduce cu 24% din totalul spectatorilor ierarhia cotelor de piata ale filmelor 3D, urmata la distanta de sapte procente de Franta si Germania (16%).

Peliculele frantuzesti au adunat cei mai multi spectatori din Europa (9,4%), lungmetrajul Les Petits Mouchoirs (Guillaume Canet) atragand peste 5,4 milioane de spectatori. Aflate la o distanta de peste cinci procente, filmele italiele le-au devansat pe cele germane (3,1%).

Les Petits Mouchoirs ocupa prima pozitie si in clasamentul productiilor europene fara participare americana care au generat cele mai mari vanzari de bilete, acesta fiind urmat de Resident Evil: Afterlife (5,3 milioane), Benvenuti al Sud (4,9 milioane), Camping 2 (4,09 milioane) si Heartbreaker (4,08 milioane).

Topul filmelor cu cei mai multi spectatori in cinematografele europene este dominat, insa, de productia americana Avatar (James Cameron), cu nu mai putin de 43 de milioane de bilete vandute. Totalizand aproape 2,8 miliarde de dolari in box-office-ul mondial, lungmetrajul produs in 2009 de regizorul canadian se situeaza in clasamentul celor mai mari incasari din istoria cinematografiei.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza