Turul Italiei

Nieve aduce a doua victorie consecutiva pentru Euskaltel in Giro

Rutierul Mikel Nieve Iturralde a castigat, duminica, etapa a 15-a a Turului Italiei, desfasurata intre Conegliano – Gardeccia/Val di Fassa (229 km). Alberto Contador si-a consolidat fara niciun fel de problema prima pozitie la general.

Giro d'Italia 2010 - Sastre & Co
(cc) photo credit: goflo

Nieve a trecut linia de sosire dupa 7 ore si 27 minute de cursa cu toate ingredientele posibile in program pentru o mansa de munte inalt.

La un minut si 41 de secunde in urma spaniolului s-a clasat veteranul italian Stefano Garzelli (Acqua&Sapone), care a condus cursa de unul singur pana pe ultima catarare a zilei.

Podiumul etapei a 15-a a fost completat de insusi purtatorul tricoului roz, Alberto Contador sosind la Val di Fassa cu o intarziere de un minut si 51 de secunde.

Liderul echipei Saxo Bank si-a consolidat prima pozitie in ierarhia generala dupa aceasta etapa de munte inalt. Contador conduce cu un avans de 4 minute si 20 de secunde in fata italianului Michele Scarponi (Lampre), in timp ce Vincenzo Nibali (Liquigas) a coborat in pozitia a treia la 5 minute si 11 secunde.

Topul sase al ierarhiei generale este completat de francezul John Gadret (AG2R), Mikel Nieve (Euskaltel) si Jose Rujano Guillen (Androni Giocattoli).

18 in evadarea zilei

Nu mai putin de 18 ciclisti au evadat din pluton in chiar debutul mansei, printre acestia numarandu-se Yaroslav Popovych (RadioShack), Kevin Seeldraeyers (Quick Step), Jan Bakelants (Omega Pharma – Lotto), Emanuele Sella (Androni Giocattoli), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Johann Tschopp (BMC), Pieter Weening (Rabobank), Luis Pasamontes (Movistar), Alberto Losada, Evgeny Petrov, Danilo di Luca, Aleksandr Kuschynski (Katusha), Stefano Pirazzi (Colnago), Carlos Sastre (Geox), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Philip Deignan (Radio Shack), Mikel Nieve (Euskaltel) si coechipierul acestuia Javier Aramendia.

Avansul evadatilor a crescut rapid si astfel pe primele pante ale lui Passo Giau diferenta dintre grupul masiv de frunte si pluton era de 9 minute.

Primul care a atacat a fost olandezul Hoogerland, care a luat un avans de un minut, dar nu a reusit sa mentina ritmul pana in varf.

Rutierul formatiei Vacansoleil a fost ajuns si depasit de Garzelli si Nieve, dupa care italianul care s-a impus in Giro acum 11 ani a luat cursa pe cont propriu.

Coborarea l-a adus in prim plan pe italianul Nibali, un specialist al genului, acesta reusind pentru cateva minute sa se distanteze la mai bine de 20 de secunde in fata grupului Contador.

Spaniolul a trecut la contraatac pe Passo di Fedaia (Marmolada), in conditiile in care Garzelli avea un avans de peste 8 minute si jumatate in fruntea cursei.

Italianul a trecut prin punctul de maxim cu 40 de secunde avans in fata lui Nieve, care a rezistat pe coborare si a micsorat diferenta pe Val di Fassa, ultima catarare a etapei. La mai putin de 5 kilometri de sosire rutierul echipei Euskaltel a declansat atacul decisiv plecand din roata lui Garzelli.

Profilul invingatorului

In varsta de 26 ani, Mikel Nieve Iturralde si-a trecut astfel in palmares a doua victoria din cariera, dupa ce in 2010 s-a impus in etapa a 16-a a Turului Spaniei pe Alto de Cotobello.

Rezumat video:

Rezultate etapa:

1 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 7:27:14
2 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone 0:01:41
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard 0:01:51
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD 0:01:57
5 John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 0:02:28
6 José Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli 0:02:35
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:03:34
8 Joaquím Rodríguez Oliver (Spa) Katusha Team
9 Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana 0:04:01
10 Steven Kruijswijk (Ned) Rabobank Cycling Team 0:04:13

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza