Turul Italiei

Petacchi invingator in etapa de la Parma. Cavendish, noul tricou roz

Italianul Alessandro Petacchi s-a impus, duminica, in etapa secunda a Turului Italiei, desfasurata pe un traseu de 244 kilometri intre localitatile Alba si Parma. Pentru rutierul de 37 an din La Spezia a fost a 22-a victorie in Turul Italiei.

Alessandro Petacchi
(cc) photo credit: ijzerman

Rutierul formatiei Lampre s-a folosit de vasta sa experienta pentru a-l invinge la sprint pe britanicul Mark Cavendish (HTC). Podiumul etapei a fost completat de italianul Manuel Belletti (Colnago).

Cavendish s-a consolat insa cu preluarea tricoului roz de la coechipierul sau Marco Pinotti. Rutierul din Insula Man are un avans de 12 secunde in fata bielorusului Konstantin Sioutsu.

Revedeti cele mai importante momente ale etapei

Etapa a fost marcata de evadarea solitara a germanului Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto), care a iesit din pluton la kilometrul 3 si a fost ajuns dupa 210 kilometri de efort solitar.

Specialist al probelor contracronometru, rutierul german in varsta de 31 ani a fost singurul temerar care a iesit din pluton in cea mai lunga etapa a Turului Italiei din acest an.

Dupa doar trei kilometri de la startul real, ciclistul de la Omega Pharma-Lotto s-a desprins din grupul masiv si a construit un avans de aproape 20 de minute, mai precis 19 minute si 18 secunde.

Pe masura apropierii finalului de etapa ritmul in pluton a crescut sub impulsul echipelor interesate pentru un sprint masiv si astfel avansul lui Lang s-a diminuat vazand cu ochii.

Germanul a fost in cele din urma ajuns, nu inainte de a fi trecut primul peste singura ascensiune a zilei, Tabiano Castello, care i-a adus tricoul verde de lider al cataratorilor.

Inevitabilul s-a produs cu 26 de borne inaintea finalului, cand Lang a fost ajuns de pluton. Imediat dupa realizarea jonctiunii un alt rutier a tasnit din grupul masiv, Leonardo Giordani de la Farnese-Vini antrenandu-i pe alti doi ciclisti, Bakelants (Omega Pharma-Lotto) si Golas (Vacansoleil).

Cei trei au fost urmati de alti cinci rutieri, Rovny (RSH), Marzoli (ASA), Vorganov (KAT), Pineau (QST) si Righi (LAM), care au format un grup ce a luat intr-o prima faza un avans de jumatate de minut.

Echipele Garmin-Cervélo si HTC-Highroad au initiat urmarirea evadatilor si avansul a scazut vertiginos, astfel ca cei opt din frunte mai pastrau doar zece secunda la intrarea in ultimii 12 kilometri.

Regruparea s-a produs in cele din urma cu 8 km inaintea liniei de sosire, dupa care plutonul nu a mai lasat sa-i scape sansa asteptatului sprint masiv.

Dus in trena de coechipierul sau Mark Renshaw, britanicul Cavendish a fost primul care a lansat atacul final, dar Petacchi s-a dovedit a fi mai bine lansat de Danilo Hondo si italianul s-a impus pentru un varf de roata spre bucuria suporterilor italieni prezenti pe marginea soselei.

Desi a protestat dupa trecerea liniei de sosire, acuzand un sprint neregulamentar din partea lui Petacchi, Cavendish a trebuit in cele din urma sa se multumeasca cu a doua pozitie si cu tricoul roz de lider al ierarhiei generale.

Rezultate:

1 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre – ISD 5:45:40
2 Mark Cavendish (Gbr) HTC-Highroad
3 Manuel Belletti (Ita) Colnago – CSF Inox
4 Roberto Ferrari (Ita) Androni Giocattoli
5 Borut Bozic (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6 Davide Appollonio (Ita) Sky Procycling
7 Tyler Farrar (USA) Team Garmin-Cervelo
8 Robbie McEwen (Aus) Team RadioShack
9 Wouter Weylandt (Bel) Leopard Trek
10 Matteo Montaguti (Ita) AG2R La Mondiale

Rezumat video:

Urmeaza etapa a 3-a: Reggio Emillia – Rapallo

A 94-a editie a Turului Italiei continua, luni, cu etapa a 3-a, o mansa de 173 kilometri intre Reggio Emilia si Rapallo, plutonul urmand a ajunge la malul Marii Adriatice.

Profilul etapei este intr-o continua urcare pana la kilometrul 133, cand se va trece peste Passo del Bocco, o catarare de categoria a 3-a plasata la 957 metri altitudine.

Dupa aceasta urmeaza o coborare de 16 kilometri, alte doua catarari scurte nerepertoriate cu panta maxima de pana la 10 % si un final in coborare lina spre Piata 4 Noiembrie din Rapallo.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza