Turul Italiei

Rujano Guillen se impune cu acordul lui Contador la Grossglockner

Jose Rujano Guillen, rutierul venezuelean de 162 cm si doar 49 kg, a castigat, vineri, etapa a 13-a a Turului Italiei, in fata spaniolului Alberto Contador. Acesta din urma si-a consolidat prima pozitie in clasamentul general al Turului Italiei, unde are un avans de 3 minute si 9 secunde in fata italianului Vincenzo Nibali.

(cc) photo credit: siciliatoday

La fel ca in etapa de la Etna, Contador a atacat si singurul care l-a urmat pe patronul Turului Italiei a fost Rujano. De aceasta data insa cei doi s-au inteles la trena si Contador l-a lasat la final pe venezuelean sa treaca primul linia de sosire.

In varsta de 29 ani, Rujano se afla la a doua victorie de etapa in Il Giro, dupa cea obtinuta in 2005 la Sestriere, an in care a incheiat pe pozitia a treia la finalul cursei.

Rutierul sud-american supranumit Jojo este unul dintre cei mai buni cataratori ai plutonului in pofida fizicului sau putin impunator. Cu o inaltime de 168 cm si doar 49 de kilograme, Rujano i-a tinut piept lui Contador in cele mai grele etape de pana acum din Turul Italiei.

Prima din cele trei etape consecutive programate in Dolomoti a fost marcata de evadarea a 16 rutieri, care s-au desprins din pluton la kilometrul 41.

Parte a evadarii masive, croatul Robert Kiserlovski (Astana) a luat cursa pe cont propriu pe Iselsbergpass, a treia ascensiune a zilei. Acesta a fost ajuns de columbianul Sarmiento si olandezul Weening pe Kasereck, catararea de legatura spre Grossglockner.

Sub impulsul echipei Euskaltel, plutonul a revenit asupra tuturor evadatilor, acestia fiind ajunsi si depasiti rand pe rand.

Michele Scarponi a fost primul dintre favoriti care a declansat ostilitatile, fiind urma de Rujano si Igor Anton. Intr-o prima faza Contador nu a reactionat, ramanand in expectativa, pentru ca la 8.5 kilometri de sosire sa plece din grupul de frunte.

Rujano a fost singurul care a reusit sa mentina ritmul alaturi de ‘Pistolar’, in timp ce Scarponi a reeditat insuccesul de pe Etna.

Astfel, pe o sosea uda si extrem de periculoasa, Contador si Rujano au colaborat ideal la trena in avantajul spaniolului, care a pus minute bune intre el si ceilalti contracandidati la victoria finala.

La 450 de metri inaintea liniei de sosire ibericul i-a facut semn lui Rujano sa treaca la trena si venezueleanul a inteles imediat ca a primit din partea lui Contador victoria de etapa.

Italianul Vincenzo Nibali a sosit pe opt, la un minut si 36 de secunde, rezultat care i-a adus rutierului de la Liquigas o urcare importanta pana in pozitia secunda la general.

Contador ramane in roz cu un avans de 3 minute si 9 secunde, alte doua tricouri revenindu-i spaniolului dupa aceasta etapa a 13-a. Ciclistul de la Saxo Bank este de asemenea lider in clasamentul pe puncte (tricoul rosu) si in cel al cataratorilor (tricoul verde).

Rezultate:

1 José Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli 4:45:54
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard
3 John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:27
4 Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:29
5 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi
6 Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana 0:01:36
7 Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale
9 Vasili Kiryienka (Blr) Movistar Team
10 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza