Unitatile medicale private, preferate de unul din cinci oraseni

Aproximativ 20% dintre locuitorii mediului urban prefera serviciile medicale private, potrivit unui studiu realizat de IMAS. Conditiile civilizate, timpul scurt de asteptare, aparatura performanta, profesionalismul cadrelor medicale si absenta platilor informale sunt cateva dintre motivele pentru care acestia aleg clinicile private in detrimentul unitatilor medicale de stat.

Medical HDR
(cc) photo credit: Matías Garabedian

Intrebati despre frecventa efectuarii analizelor medicale, 61% dintre intervievati raspund ca apeleaza la astfel de servicii o data sau chiar de cateva ori pe an, in timp ce 19% dintre romani consulta laboratoarele specializate in acest sens o data la doi-trei ani. Procentul cel mai mic, de 10%, se inregistreaza in randul celor care isi efectueaza astfel de controale la un interval de cinci ani.

Studiul realizat la cererea clinicii private MedLife arata ca o treime dintre respondenti au fost internati in ultimii doi-trei ani cel putin o data, serviciile medicale solicitate de catre pacientii unitatilor private variind de la recoltarea analizelor de laborator (70%), examinari de imagistica (16%) si pana la consultatii oftalmologice si ginecologice (20%).

In ierarhia celor mai accesate servicii medicale private se situeaza, totodata, cele de cardiologie, medicina muncii, dermatologie si gastroenterologie.

Comparativ cu anul precedent, numarul persoanelor care se prezinta la medic anual a crescut de la 20% la 22,6%, o tendinta descendenta pronuntata inregistrandu-se in randul acelora care nu merg la medic, cu 10% mai putini decat anul trecut. Acestora li se adauga cei care efectueaza vizite regulate la medic, al carui numar se afla in crestere cu 15 procente.

Studiul realizeaza si un clasament al celor mai cunoscute spitale private din Romania, prima pozitie revenindu-i unitatii Life Memorial Hospital, urmata de Maternitatea Regina Maria, Euroclinic, Pelican (Oradea) si Arcadia (Iasi).

Realizat la nivel national, sondajul s-a desfasurat intre 8 si 19 aprilie, fiind compus dintr-un esantion de peste 1.000 de persoane.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza