Menu
0 Comments

Constitutia, Basescu si cei 300

Scena politica romaneasca nu are parte de niciun moment de respiro. Teme dupa teme sunt aruncate in arena de disputa a opiniei publice, mestecate seara de seara pe micile ecrane si asimilate apoi de norod dupa pricepere.

King Leonidas / 300 the movie

(cc) photo credit: Σταύρος

Ultima astfel de minge a fost ridicata la fileul disputei de insusi intaiul jucator al natiunii, presedintele Basescu, acesta propunand intr-un proiect cu antetul Administratiei Prezidentiale nici mai mult si nici mai putin decat modificarea actualei legi fundamentale.

Creata in 1991 de ‘parintele’ Antonie Iorgovan, sa-i fie tarana usoara ca s-a prapadit relativ recent saracul, Constitutia dupa care ne ghidam cu totii in bunul mers al natiunii a suferit o ultima ajustare in 2003 cu putin inainte de intrarea Romaniei in structurile europene si nord-atlantice.

De cele mai multe ori legile fundamentale sunt modificate sau ajustate din mers in momente de rascruce istorica, cum ar fi independenta nationala, schimbarea tipului de regim politic, intrarea intr-o noua epoca istorica.

In afara de retragerea lui Chivu de sub tricolor si anevoiosul proces de modernizare a patriei, alte evenimente legitime care sa impuna o modificare a Constitutiei nu ar prea fi. Dar stie presedintele ce stie atunci cand ridica aceasta minge tocmai din serviciul sau de la Cotroceni.

Citind printre randuri nu e greu sa-ti dai seama ca doua teme principale fac obiectul acestei dezbateri. Prima dintre ele vizeaza detinerea licita sau ilicita de averi, statul avand dreptul sa confiste oricand considera de cuvinta ca bunurile unui invidid oarecare au fost dobandite pe cai frauduloase.

Aici nota bene, daca lasam la o parte abuzurile care s-ar putea face ca in cazul arestarilor preventive prelungite la nesfarsit, s-ar putea gasi cativa baieti destepti care au fentat legea si s-au imbogatit peste noapte.

A doua tema ii vizeaza direct pe parlamentari, acesti dusmani de clasa ai poporului care, alesi sa slujeasca binele tuturor, sfarsesc prin a-si sluji inainte de toate propriul interes. Ii mai tineti minte pe cei 322 care l-au suspendat in 2007 pe Traian Basescu in timpul propriului mandat?

Acelasi presedinte, ajuns intre timp la un al doilea mandat, doreste acum sa-si plateasca polita si sa restructureze Parlamentul la o singura camera, care sa fie formata din nu mai mult de 300 de parlamentari.

Cifra este una interesanta si parca asistam la marea infruntare de la Termopile dintre cei 300 de razboinici condusi de bravul rege Leonidas si temutul rege persan Xerxes, venit cu oaste cata frunza si iarba sa cucereasca Grecia antica.

Disputa romaneasca din jurul celor 300 seamana mai mult cu productia lui Zack Snyder in care Gerard Butler joaca rolul lui Leonidas, iar scenele filmate in studio reprezinta o enormitate de penibil.

Lasand de-o parte evidenta istorica sau exagerarea cinematografica de mai sus, batalia dintre Basescu si cei 300 de parlamentari are drept miza insasi raportul de putere din Romania. Ramanem republica semi-prezidentiala asa cum a reglementat Constitutia lui Iorgovan regulile jocului politic sau alunecam spre o republica prezidentiala de tip caucazian, cu un presedinte extrem de jucator in arena publica.

Tags: , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza