Ciclism

Prezentarea Turului ciclist al Romaniei – Editia 2011

Cea mai importanta cursa ciclista din peisajul sportului cu pedale autohton, Turul Romaniei sau Mica Bucla cum mai este cunoscuta intrecerea mioritica, se va desfasura in acest an pe un traseu de 1400 de kilometri intre 4 si 11 iunie.

Ajuns la a 48-a editie, Turul Romaniei din acest an este o cursa de categoria a doua care face parte din calendarul Uniunii Cicliste Internationale si la startul careia se vor alinia nu mai putin de 90 de rutieri din 13 tari.

Mica Bucla va pleca de la malul Marii Negre, va urca apoi in Moldova, dupa care va cobori in Transilvania, pentru a ajunge in punctul de maxim la Balea Lac. Sosirea este programata pe 11 iunie pe bulevardul Kisselef din Bucuresti.

Nu mai putin de 15 judete vor fi tranzitate de caravana ciclista care insumeana 240 de persoane si 70 de autoturisme oficiale. Rutierii vor avea de trecut 15 puncte de catarare si si concurat in 20 de sprinturi intermediare.

Echipe participante

La startul cursei se vor alinia 16 echipe, patru dintre acestea fiind din Romania: Tusnad Cycling Team, Dinamo Bucuresti, Mazicon Bucuresti si echipa nationala.

Celelalte echipe participante sunt: Cycling Team Friuli (Italia), Restore EBH Cycling Team (Olanda), Tableware SPT (Grecia), Ora Hotels Carrera (Ungaria), GS San Marco Concrete Met Carrera (Italia), Serbia (echipa nationala), Moldova (echipa nationala), Konya Torku Sekerspor Vivelo (Turcia), Profilene (Germania), Manisaspor Cycling Team (Turcia), SK Dobrich Cycling 1905 si Tzar Simeon 1898 (ambele din Bulgaria).

Premii

Bugetul editiei din acest an a Turului Romaniei este de 45.000 euro, aproape jumatate din aceasta suma fiind rezervata premiilor acordate rutierilor.

Astfel, castigatorul cursei va primi 2.900 euro, ocupantul locului secund va fi recompensat cu 1.700 euro, iar al treilea clasat se va multumi cu 700 euro.

La aceste sume se mai adauga premiile acordate dupa fiecare etapa. Invingatorul de mansa primeste 723 euro, al doilea clasat 360 euro, iar al treilea 180 euro.

Bonificatii si puncte

In conformitate cu regulamentul cursei, primii trei clasati la finalul fiecarei etape primesc secunde de bonificatie. Invingatorul este recompensat cu 10 secunde, al doilea primeste 6 secunde si al treilea 4 secunde.

Patru tipuri de ascensiuni sunt trasate pe harta Turului Romaniei din acest an. Catararea de la Balea Lac este singura de Categorie Speciala si primul rutier care trece prin varful acesteia primeste 25 puncte.

Pentru catararile de Categoria A puncteaza primii cinci rutieri (15, 10, 8, 6, 4 puncte), pentru Categoria B doar primii trei (7, 5, 3 puncte), la fel ca si pentru Categoria C (3, 2, 1).

Tricouri distinctive

Sase tricouri distinctive se acorda in aceasta a 48-a editie a Micii Bucle. Cel mai important si ravnit ramane tricoul galben de lider al clasamentului general.

Tricoul verde este atribuit celui mai valoros catarator, iar tricoul rosu celui mai bun sprinter.

Tricoul alb este atribuit celui mai combativ rutier din cursa, iar alte doua tunici sunt rezervate ciclistilor autohtoni.

Albastru este culoarea tricoului celui mai bun rutier roman, pentru ca tricoul alb cu embleme Comitetului Olimpic si Sportiv Roman sa fie purtat de cel mai bun tanar rutier din Romania cu varsta mai mica de 23 ani.

Traseu

Cu un total de 1400 de kilometri, Turul Romaniei are in program opt etape dupa cum urmeaza:

Prolog – Statiunea Mamaia (8 km)

Etapa I – Constanta-Braila (184 km)

Etapa II – Braila – Vaslui (187 km)

Etapa III – Vaslui-Botosani (200 km)

Etapa IV – Botosani-Suceava (226 km)

Etapa V – Targu Neamt-Targu Mures (212 km)

Etapa VI – Targu Mures-Sibiu (145 km)

Etapa VII – Sibiu-Balea Lac (72 km)
(Finalul ar putea fi mutat la Balea Cascada daca traseul pe Transfagarasan nu va fi deschis traficului)

Etapa VIII – Brasov-Bucuresti (169 km)

Prima etapa

Rutierii vor porni la drum din Constanta, sambata 11 iunie, la ora 14 si vor ajunge la Braila patru ore si jumatate mai tarziu dupa cel mai optimist grafic. In program sunt trei sprinturi intermediare, la Ovidiu (km 5.7), la Nicolae Balcescu (km.21.9) si la Hirsova (km 81.1).

Stiati ca…

Editia din 1936 a fost cea mai lunga a Turului Romaniei, ciclistii avand de acoperit 2.242 kilometri.

Turul cel mai scurt a fost alergat in 1991, doar 430 kilometri fiind in program.

Cursa din acest an este cea mai lunga din ultimii 42 de ani. Ultima data cand s-au acoperit mai mult de 1.400 kilometri s-a intamplat in 1969. Atunci traseul a masurat 1.504 kilometri.

In 2010 s-a impus bulgarul Vladimir Koev la capatul a 1.154 kilometri.

Ultimul ciclist roman care a castigat Mica Bucla este Dan Anghelache, acesta cucerind tricoul galben in 2007 pe cand concura pentru echipa Dinamo Bucuresti.

Constantin Dumitrescu si Mircea Romascanu sunt ciclistii romani cu cele mai multe victorii in palmares (trei la numar in dreptul fiecaruia).

Harta:

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza