Menu
3 Comments

Rusia renunta la Microsoft in favoarea aplicatiilor Open Source bazate pe Linux

Razboi rece economic sau necesitate in vremuri de criza? Aceasta ar fi intrebarea legitima care s-ar pune dupa ce Vladimir Putin, premierul Federatiei Ruse, a dispus printr-o hotarare de guvern trecerea intregului sistem informatic al Kremlinului pe Open Source.

Vladimir Putin - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009

(cc) photo credit: worldeconomicforum

Prin hotararea semnata de insusi Putin la 17 decembrie 2010, toate agentiile guvernamentale si federale ruse sunt obligate sa renunte pana in 2015 la programele aflate sub licenta Microsoft, fie ca vorbim aici de sistemul de operare Windows sau suita Office, si sa adopte softuri libere si programe Open Source.

Mai mult decat atat, Putin doreste integrarea intregii retele informatice sub cupola unui singur sistem de operare bazat pe Linux.

Ramane de vazut insa daca se va opta pentru un nume deja consacrat pe piata, cum ar fi Ubuntu, Linux Mint, OpenSuse, Fedora, sau federalii de la Moscova vor dori sustinerea unui proiect propriu si aici cel mai bun exemplu este Runtu.

Desi, potrivit unui raport emis de Business Software Alliance, 65 la suta dintre utilizatorii pe care Microsoft ii are in Rusia folosesc produse piratate, gigantul american condus de Bill Gates va suferi o grea pierdere dupa incetarea efectiva a colaborarii cu institutiile de stat rusesti.

Tranzitia catre Open Source va incepe in al doilea trimestru din 2011, dupa ce Ministerul Comunicatiilor de la Moscova va fi examinat ce pachete de softuri sunt necesare agentiilor guvernamentale si federale.

In alta ordine de idei, scolile din Rusia folosesc deja cu succes la scara federala sisteme de operare bazate pe Linux, astfel ca trecerea institutiilor guvernamentale pe Open Source nu vine decat sa se alinieze unei tendinte in dezvoltare.

Tags: , , , , , ,

3 thoughts on “Rusia renunta la Microsoft in favoarea aplicatiilor Open Source bazate pe Linux”

 1. vovo says:

  Mi se pare genial Putin. Sunt tare curios cine il va urma. Bill Gates eat your heart out.

  1. Dumitru Stircu says:

   Din ce stiu Venezuela lui Hugo Chavez a impus aceeasi politica si mai sunt state.

 2. vovo says:

  Era tare sa putem face si noi asta la capitolul gaze. Renuntam la Rusia si gasim o sursa free… eu stiu… poate la noi in taraaaaaaaaaaaa?

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza