Turul Frantei

Boasson Hagen al patrulea norvegian castigator de etapa in Turul Frantei

Edvald Boasson Hagen s-a impus, joi, in etapa a 6-a a Turului Frantei, invingandu-i la sprint pe australianul Matthew Goss (HTC-Highroad) si pe conationalul sau Thor Hushovd (Garmin-Cervelo).

DVC-13aug2010A_3189i
(cc) photo credit: Rob Duin

Pentru rutierul din tara fiordurilor in varsta de 24 de ani este primul succes din cariera in cea mai importanta cursa a ciclismului mondial.

Totodata este primul succes in Turul Frantei pentru echipa britanica Sky, una dintre cele mai potente financiar din plutonul profesionist.

Boasson Hagen este doar al patrulea norvegian care castiga o etapa in cursa din Hexagon, dupa Thor Hushovd (8 etape), Kurt-Asle Arvesen (1) si Dag Otto Lauritzen (1).

Clasamentul general a ramas nemodificat dupa aceasta a 6-a etapa a Turului Frantei, cu Hushovd mentinandu-si tricoul galben pentru o secunda in fata lui Cadel Evans (BMC).

Olandezul Johnny Hoogerland (Vacansoleil) a preluat de la Evans tricoul alb cu buline rosii de lider al cataratorilor, in timp ce Philippe Gilbert si-a pastrat tricoul verde, la fel ca si Gerraint Thomas (Sky) pe cel alb.

Etapa a 6-a, desfasurata intre Dinan si Lisieux pe distanta a 226.5 km, a fost cea mai lunga programata la editia din acest an a Turului Frantei.

Cinci rutieri au format evadarea zilei, cu Adriano Malori (Lampre) cel mai aproape de a pacali plutonul. Italianul in varsta de doar 23 ani a fost ultimul dintre evadati capturat de grupul masiv de rutieri cu 2700 metri inaintea finalului.

In cele din urma s-a ajuns la sprint masiv, unde Boasson Hagen a profitat de trena dusa de coechipierul sau Gerraint Thomas si a obtinut victoria de etapa.

Cursa continua, vineri, cu etapa 7-a, o mansa de 218 kilometri intre Le Mans si Chateauroux (218 km). Aceasta nu are nicio dificultate de traseu si este deschisa unui deznodamant la sprint masiv.

Rezultate:

1 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 5:13:37
2 Matthew Harley Goss (Aus) HTC-Highroad
3 Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo
4 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
5 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
6 Arthur Vichot (Fra) FDJ
7 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
8 Gerald Ciolek (Ger) Quickstep Cycling Team
9 Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
10 Arnold Jeannesson (Fra) FDJ

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza