Turul Frantei

Boasson Hagen castiga la Pinerolo

Norvegianul Edvald Boasson-Hagen de la echipa britanica Sky a castigat, miercuri, etapa a 17-a a Turului Frantei, desfasurata intre Gap si Pinerolo (179 km), acesta devansandu-l cu 40 de secunde pe olandezul Baukke Mollema (Rabobank) dupa un atac solitar pe ultima ascensiune a zilei. Cei doi au facut parte dintr-un grup de 14 evadati.

Braddley Wiggins emmené par Edvald Boasson Hagen
(cc) photo credit: petitbrun

Podiumul a fost completat de francezul Sandy Casar (FDJ), care i-a devansat la sprint pe conationalii sai Julian El Fares (Cofidis) si Sylvain Chavanel (Quick Step).

Pentru Boasson-Hagen, 24 ani, este a doua victorie in acest Tur al Frantei dupa ce obtinuta la Lisieu in etapa a 6-a. Rutierul din tara fiordurilor a castigat la Pinerolo la doar o zi dupa locul secund ocupat in spatele lui Thor Hushovd la Gap.

In afara bataliei pentru victoria de etapa, in grupul favoritilor Alberto Contador a declansat o cursa nebuneasca de urmarire.

Desi intr-o prima faza a izbutit sa se distanteze de restul rivalilor impreuna cu Samuel Sanchez, ‘Pistolarul’ a facut in cele din urma meci egal cu fratii Schleck si Cadel Evans.

Singurul care a pierdut timp a fost insusi purtatorul tricoului galben, francezul Thomas Voeckler ajungand la sosire cu o intarziere de 27 secunde fata de Contador, Schleck si Evans. Liderul echipei Europcar a ratat un viraj pe coborare si nu s-a oprit decat in curtea unei gospodarii.

Chiar si in aceste conditii Voeckler ramane lider la general, cu un avans de 1’18” fata de Cadel Evans si 1’22” fata de Frank Schleck. Alberto Contador s-a apropiat si el la 3’15”, dar bataliile decisive urmeaza in zilele urmatoare.

Prima ocazie de lupta directa intre favoriti va putea fi data, joi, in etapa a 18-a intre Pinerolo si Galibier, unde plutonul va termina mansa in plina catarare la 2645 metri altitudine.

Pe traseu ciclistii vor mai avea de trecut doua catarari de categorie speciala, Col Agnel (2744 m) si Col d’Izoard (2360 m).

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza