Turul Frantei

Cadel Evans in galben dupa contratimpul de la Grenoble

Australianul Cadel Evans si-a asigurat in proportie de 99 la suta tricoul galben in editia din acest an a Turului Frantei, dupa ce i-a invins categoric, sambata, in contratimpul individual de la Grenoble, pe cei doi frati Schleck. Inaintea etapei finale de la Paris ciclistul de la BMC are un avans de un minut si 34 de secunde in fata lui Andy Schleck.

(cc) photo credit: Peter Huys

Evans a pornit cu o intarziere de 57 de secunde in raport cu Andy Schleck, dar metru cu metru australianul de la echipa BMC a recuperat din diferenta, astfel ca la final diferenta dintre cei doi a basculat in favoarea sa.

La finalul contratimpului si cu o etapa de parada inaintea finalului oficial, Evans are un avans de un minut si 34 de secunde in fata lui Andy Schleck, rutier care va termina pentru al treilea an consecutiv pe locul secund in Turul Frantei.

Cadel Evans, 34 ani, isi trece astfel in palmares cea mai mare victorie din cariera, dupa ce in 2007 si 2008 a incheiat pe doi in spatele lui Carlos Sastre, respectiv Alberto Contador.

Cu doua victorii de etapa obtinute in Marea Bucla, una dintre acestea chiar in 2011, Evans avea drept cel mai bun rezultat din cariera titlul mondial pe sosea in 2009.

Etapa contratimp de la Grenoble a fost castigata de germanul Tony Martin (HTC-Highroad), care l-a devansat cu sapte secunde pe Cadel Evans. Al treilea a incheiat Alberto Contador, care insa nu a putut depasi locul cinci la general.

Christian Prudhomme (directorul Turului Frantei): “Cadel i-a zdrobit pe toti la contratimp, iar in acest an a fost tot timpul in fata pe catarari. Este momentul de varf al unei cariere impresionante pentru Cadel Evans”.

Pentru prima data in ultimii 21 ani, posesorul tricoului galben se schimba inaintea ultimei etape. In 1990 americanul Greg Lemond i-a luat tricoul italianul Claudio Chiapucci dupa contratimpul de la Lac-de-Vassivière.

Rezultate etapa a 20-a:

1 Tony Martin (Ger) HTC-Highroad 0:55:33
2 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:07
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard 0:01:06
4 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:01:29
5 Richie Porte (Aus) Saxo Bank Sungard 0:01:30
6 Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:33
7 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:01:37
8 Fabian Cancellara (Swi) Leopard Trek 0:01:42
9 Peter Velits (Svk) HTC-Highroad 0:02:03
10 Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza