MOTOGP

Casey Stoner primul in Marele Premiu al Statelor Unite

Fostul campion Casey Stoner a luat o importanta gura de oxigen in economia luptei pentru titlul mondial de la clasa MotoGP a Motomondialului de Viteza, dupa ce a castigat, duminica noapte, Marele Premiu al Statelor Unite de la Laguna Seca (California).

DSC00060
(cc) photo credit: altown

Pilotul echipei de uzina Honda a realizat o cursa tactica fara eroare si la final a trecut linia de sosire invingator in fata spaniolilor Jorge Lorenzo (Yamaha) si Dani Pedrosa (Honda).

Startul a fost unul perfect pentru Lorenzo, campionul mondial din 2010 valorificand cum nu se poate mai bine plecarea din pole position.

Valentino Rossi (Ducati) a pornit si el foarte bine de pe grila si a urcat pana in pozitia a patra in cel dintai viraj.

‘Il Dottore’ nu a reusit sa mentina ritmul cu pilotii din fata sa, multumindu-se sa ruleze in pozitia a sasea, pe care de altfel a si incheiat cursa.

Lorenzo si Pedrosa au luat in primele tururi un usor avans fata de un al doilea grup condus de Stoner si in care s-au mai regasit Andra Dovizioso si Marco Simoncelli.

Acesta din urma a abandonat cursa dupa doar sase tururi, astfel ca Honda a ramas sa lupte pentru intaietate prin Pedrosa, Stoner si Dovizioso.

Stoner si-a gandit pas cu pas tactica de ajungere in fruntea cursei. Mai intai a ajuns grupul principal dupa sapte tururi de la start, pentru a-l depasit pe Dani Pedrosa in ‘tirbuson’, cea mai spectaculoasa insiruire de viraje din intreg calendarul MotoGP.

Cu zece tururi inaintea finalului Stoner era in roata liderului Lorenzo si acesta isi simtea pentru prima data amenintata pozitia fruntasa.

Patru tururi a mai rezistat spaniolul in fata ‘cangurului’ dezlantuit si Stoner a preluat conducerea cu sase tururi inaintea finalului.

Pana la aparitia steagului in patratele liderul campionatului a pus 5.6 secunde intre el si Lorenzo, cu aceasta victorie consolidandu-si prima pozitie la general.

Stoner a adunat 193 puncte, cu 20 mai multe decat Lorenzo si 50 fata de Pedrosa. Multiplul campion mondial Rossi este departe, cu o zestre de doar 108 puncte.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Motociclism Viteza se va desfasura la Brno (Cehia) intre 12 si 14 august.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza