Turul Frantei

Cavendish a dat recital la iesirea din Pirinei

Odata trecuti muntii, britanicul Mark Cavendish a revenit in elementul sau ca pestele in apa si s-a impus la sprint in etapa a 15-a a Marii Bucle (Limoux-Montpellier, 193 km).

Mark Cavendish Visalia
(cc) photo credit: Roxanne King

Sprinterul echipei HTC-Highroad a castigat fara probleme in fata americanului Tyler Farrar (Garmin-Cervelo) si a italianului Alessandro Petacchi (Lampre).

Cavendish a ajuns in urma acestui nou succes la cota patru victorii de etapa in acest Tur al Frantei si la 19 reusite in doar patru editii alergate.

Rutierul din Insula Man este doar al doilea ciclist din istoria Turului Frantei, dupa legendarul belgian Eddy Mercks, care castiga cel putin patru etape in patru editii consecutive a cursei din Hexagon.

Etapa a 15-a a fost una de tranzitie intre Pirinei si Alpi, ciclistii avand pe traseu o singura ascensiune de categoria a patra. In pofida timpului nefavorabil de la start, cinci rutieri din totalul de 170 ramasi in cursa s-au inhamat cu o vointa de fier intr-o evadare ce inca de la inceput avea putine sanse de reusita.

De altfel avansul luat de Delage (FDJ), Tepstra (QST), Ignatiev (KAT), Dumoulin (COF) si Delaplace (SAU) nu a depasit niciun moment 4’15”, aceasta valoare fiind inregistrata la borna cu numarul 80.

Delage, Dumoulin si Delaplace au fost ajunsi de pluton cu 16 kilometri inaintea finalului, dar Igantiev si Terpstra au continuat sa-si joace cartea pana la capat. Olandezul de la Quick Step a cedat ultimul, la 3 km de sosire.

Imediat din pluton a tasnit belgianul Philippe Gilbert (OLO), urmat de Roux (FDJ) si Marcato (VCD). Actiunea celor doi a fost rapid anihilata de un pluton dus in trena de HTC-Highroad, astfel ca inevitabil victoria de etapa s-a decis la sprint.

Cavendish a declansat sprintul final si a trecut linia de sosire in frunte fara nicio emotie. Acest nou succes i-a consolidat britanicului pozitia fruntasa in clasamentul pe puncte, unde 37 puncte avans in fata spaniolului Jose Joaquin Rojas.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza