Turul Frantei

Cavendish in verde inaintea Pirineilor

Britanicul Mark Cavendish (HTC-Highroad) s-a revansat in fata germanului Andre Greipel (Omega Pharma-Lotto) si a castigat etapa a 11-a a Turului Frantei, ultima inaintea intrarii in masivul Pirineilor.

Mark Cavendish Races to the Finish Line
(cc) photo credit: Kelly Huston

Sprinterul din Insula Man a fost dus in trena de coechipierul sau Mark Renshaw pana cu 200 metri inaintea liniei de sosire si apoi a explodat pe cont propriu.

Invingator in urma cu o zi, germanul Andre Greipel (Omega Pharma-Lotto) a prins gustul succesului, dar nu a fost cazul de aceasta data chiar daca s-a plasat in roata lui Cavendish.

Al treilea s-a clasat americanul Tyler Farrar (Garmin-Cervelo), care si-a facut aparitia la un sprint final dupa multe etape in care a ramas in planul secund al actiunii.

Francezul Thomas Voeckler (Europcar) a sosit in grupul principal si a ramas astfel in posesia tricoului galben inaintea etapelor dificile din Pirinei.

Cu cele 45 de puncte obtinute pentru victoria de etapa, Cavendish a devenit noul purtator al tricoului verde. Britanicul are 16 puncte in fata spaniolului Jose Joaquin Rojas (Movistar).

Ultima etapa de tranzitie inaintea Pirineilor a fost marcata de evadarea a sase rutieri, Perez Moreno (EUS), Boom (RAB), Grivko (AST), Valentin (COF) si Engoulvent (SAU) desprinzandu-se din pluton dupa doar sase kilometri.

Olandezul Boom a trecut primul peste Cote de Tonnac (catarare de categria a 3-a la 28.5km de start), in varful careia plutonul a sosit cu o intarziere de 4 minute si 15 secunde.

Diferenta maxima dintre cele doua grupuri s-a inregistrat la borna 33, cand evadatii au avut 4 minute si 25 de secunde.

Ploaia si-a facut aparitia in peisaj pentru ultimii 40 de kilometri, iar avansul evadatilor a continuat sa scada, pana cand, cu 2 km inaintea finalului, Boom a fost ultimul evadat care s-a predat.

Dus in trena de un Renshaw pe post de bodyguard personal, Cavendish s-a dovedit imbatabil o data in plus, bifand a 18-a victorie din carieera in Marea Bucla.

Peisajul se schimba incepand cu etapa a 12-a programata de ziua nationala a Frantei, plutonul intrand in Pirinei pentru prima etapa de munte inalt din acest an.

Se va pleca de la Cugnaux si se va ajunge pe celebra Luz-Ardiden la 1715 metri altitudine, dupa ce se va trece in ultimii 70 de kilometri peste La Hourquette d’Ancizan (cat.1) si celebra Col du Tourmalet (cat.speciala) la 2115 metri altitudine. Finalul in catarare ii va aduce in fata plutonului pe oamenii interesati de clasamentul general.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza