Turul Frantei

Cavendish la a 16-a victorie de etapa in Turul Frantei

Ciclistul britanic Mark Cavendish a venit de niciunde pentru a castiga, miercuri, etapa a 5-a a Turului Frantei din acest an, desfasurata intre localitatile Carhaix si Cap Frehel pe distanta a 164.5 kilometri.

Stage 1 Mark Cavendish Wins-2
(cc) photo credit: Ken Conley

Rutierul formatiei HTC-Highroad s-a impus la sprint in fata campionului Belgiei Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) si a spaniolului Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar), nimeni altul decat purtatorul tricoului verde de lider in clasamentul pe puncte.

Pentru Cavendish, 26 ani, aceasta a fost a 16-a victorie de etapa in Marea Bucla din ultimii trei ani, rutierul originar din Insula Man fiind astfel unul dintre cei mai prodigiosi participanti in cursa din Hexagon.

A doua etapa consecutiva desfasurata pe teritoriul Bretaniei a fost marcata de o evadare in patru inceputa la kilometrul 4. Sebastien Turgot (Europcar, Jose Ivan Gutierrez (Movistar), Tristan Valentin (Cofidis), Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) au format grupul de frunte dupa mai multe incercari stopate din fasa de pluton.

Cei patru temerari au ajuns la un maxim de sase minute cu 100 de borne inaintea finalului, dar desfasurarea ulterioara a mansei si cazaturile care au bulversat pluton au facut ca evadarea sa fie anihilata cu 45 de borne inaintea liniei de sosire.

Plutonul a rulat in grup compact pana la intrarea in ultimii 33 de kilometri cand, pe o zona de sosea ingusta si in usoara urcare, francezii Jeremy Roy (FDJ) si Thomas Voeckler (Europcar) au declansat atacul pe partea stanga a drumului.

Actiunea celor doi atacanti din Hexagon a dat roade intr-o prima faza si avansul a crescut putin peste un minut. Treptat echipele sprinterilor au organizat urmarirea si la 3 kilometri de sosire evadarea era anihilata.

Voeckler a mai incercat o ultima actiune cont propriu, dar a fost inghitit de pluton cu 1800 metri inaintea finalului, astfel ca victoria de etapa s-a jucat la sprint.

A fost insa un sprint atipic, pe o portiune de usoara urcare, cu Tony Martin (HTC-Highroad) si Edvald Boasson Hagen (Sky) atancand intr-o prima faza.

Insusi liderul cursei Thor Hushovd (Garmin-Cervelo) a aparut in fruntea cursei, iar Philippe Gilbert a parut ca va castiga in cele din urma, numai ca din spatele grupului fruntas a aparut Cavendish ca o sageata pe partea dreapta si s-a impus cand nimeni nu se mai astepta.

Thor Hushovd ramane in galben si dupa aceasta etapa marcata de numeroase cazaturi, printre rutierii implicati numarandu-se si belgianul Tom Boonen. Acesta a ajuns la sosire cu o intarziere de peste 13 minute.

Rezultate:

1 Mark Cavendish (GBr) HTC-Highroad 3:38:32
2 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
3 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
4 Tony Gallopin (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne
5 Geraint Thomas (GBr) Sky Procycling
6 André Greipel (Ger) Omega Pharma-Lotto
7 Sébastien Hinault (Fra) AG2R La Mondiale
8 William Bonnet (Fra) FDJ
9 Daniel Oss (Ita) Liquigas-Cannondale
10 Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo

Video:

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza