Turul Frantei

Jelle Vanendert s-a impus la Plateau de Beille

Ciclistul belgian Jelle Vanendert de la Omega Pharma-Lotto a profitat de neutralizarea excesiva a favoritilor la victoria finala in Turul Frantei si a castigat etapa a 14-a (Saint-Gaudens – Plateau de Beille), dupa un atac pe catararea finala. Thomas Voeckler a ramas si dupa aceasta mansa in galben, iar conturile intre favoriti vor fi reglate in Alpi.

Jelle Vanendert
(cc) photo credit: petitbrun

In varsta de 26 ani, Vanendert s-a desprins din grupul principal pentru a pleca intr-o prima faza in urmarirea francezului Sandy Casar (FDJ), rutier aflat in fruntea cursei din evadarea inceputa inca din primii kilometri ai etapei.

Belgianul fara nicio victorie notabila in cariera l-a ajuns si depasit fara probleme pe Casar, pentru a pune secunda dupa secunda in fata unor favoriti care au preferat sa lanseze doar fumigene in locul marilor focuri de artificii.

Vanendert a trecut asadar linia de sosire dupa mai bine de cinci ore, pentru ca la 21 de secunde in urma acestuia sa soseasca spaniolul Samuel Sanchez (Euskaltel), rutieri desprins de asemenea pe catararea finala.

Dupa nu mai putin de patru atacuri nereusite in pluton, luxemburghezul Andy Schleck (Euskaltel) s-a multumit cu pozitia a treia si doua secunde luate celorlalti contracandidati la obtinerea tricoului galben.

Acesta ramane insa si dupa aceasta etapa in posesia francezului Thomas Voeckler (Europcar), care nu a schitat niciun semn de slabiciune si a rulat roata la roata langa fratii Schleck, Cadel Evans (BMC), Ivan Basso (Liquigas) sau Alberto Contador (Saxo Bank).

Pistolarul a inceput greoi ascensiunea finala si a raspuns cu dificultate primelor atacuri initiatie de Andy Schleck. De fiecare data a ramas metri buni in spate si doar cand alti rutieri s-au pus in miscare a inceput sa avanseze la randul sau.

In aceste conditii ierarhia generala se pastreaza nemodificata, cu Voeckler in galben, urmat la un minut si 49 de secunde de Frank Schleck.

Turul Frantei a sosit doar pentru a cincea oara in istorie la Plateau de Beille, unde s-au impus Marco Pantani (1998), Lance Armstrong (2002, 2004) si Alberto Contador (2007), rutieri care in anii respectivi au si castigat cursa la general.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza