Menu
0 Comments

Liber la divorturi in Malta

Micutul stat din Mediterana a trecut incepand de luni in randul lumii civilizate, dupa ce Parlamentul unicameral de la Valletta a adoptat un proiect de lege prin care este permis cetatenilor casatoriti sa divorteze.

Mosta Dome; Mosta, Malta

(cc) photo credit: John Haslam

Pana acum, alaturi de Filipine si Vatican, Malta era singurul stat din Uniunea Europeana care interzicea prin lege divortul.

Astfel, 52 dintre cei 69 de membrii ai legislativului s-au pronuntat in favoarea adoptarii actului normativ in privinta legalizarii divortului, in timp ce 11 au votat impotriva, restul fiind abtineri.

Votul din parlament are loc la doar doua luni dupa ce populatia malteza si-a dat acordul prin referendum pentru legalizarea divortului, spre dezacordul premierului Lawrence Gonzi si al Partidului Nationalist.

Pana acum, in absenta cadrului legal prin care un cuplu se putea desparti, partenerii traiau separat in urma unui acord de principiu, dar casatoria lor era anulata legal doar de catre Tribunalul Ecleziastic al Bisericii Catolice.

Singurii care faceau exceptie de la aceasta regula erau maltezii care locuiau peste hotarele tarii si cei casatoriti cu persoane de alta nationalitate.

Cu o populatie care se apropie cu greu de jumatate de milion de locuitori, dar cu un nivel de trai dintre cele mai ridicate, Malta este o republica parlamentara care functioneaza dupa principiile sistemului Westminster.

Astfel, presedintele este ales de catre membrii Camerei Reprezentantilor cu majoritate simpla pentru un mandat de cinci ani. Acesta numeste primul ministru din randul membrilor forului legislativ.

Principalele doua forte politice care isi disputa arena de conducere a republicii malteze sunt Partidul Nationalist, o formatiune puternic de dreapta orientata spre crestin-democratie, si Partidul Laburist, formatie social-democrata.

Chile a fost ultima tara, in 2004, care a legiferat divortul ca si cadrul de separare civila intre doua persoane casatorite.

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.