Turul Frantei

Pierre Rolland s-a impus pe Alpe d’Huez

Victorie uriasa pentru ciclismul francez, vineri, la finalul etapei a 19-a dintre Modane si Alpe d’Huez, cand tanarul Pierre Rolland, 24 ani, s-a impus in fata spaniolilor Samuel Sanchez si Alberto Contador.

Portrait Pierre Rolland
(cc) photo credit: petitbrun

Plecat in urmarirea lui Contador, care a atacat inca din primul kilometru al ascensiunii finale de la Alpe d’Huez, Rolland s-a mentinut in roata lui Sanchez pana cand cei doi l-au ajuns pe ‘El Pistolero’ cu 2.5 kilometri inaintea liniei de sosire.

A urmat o scurta portiune in care Contador a incercat sa ramana in trena lui Rolland, dar in cele din urma francezul de la Europcar s-a distantat si a incheiat invingator.

Pierre Rolland, rutierul remarcat in acest Tur al Frantei pentru sprijinul pe care i l-a acordat coechipierului sau Thomas Voeckler, este primul francez care castiga pe Alpe d’Huez dupa Bernard Hinault in 1986.

Sanchez a terminat etapa al doilea, la 14 secunde in spatele erorului zilei, iar Contador nu a fost decat al treilea, la 23 de secunde, la capatul unei manse in care a atacat de doua ori.

Fratii Schleck si Cadel Evans, cei trei favoriti la victoria finala, au sosit cu acelasi timp, astfel ca tricoul galben se va decide, sambata, in contratimpul individual de la Grenoble.

Sosit al 20-lea dupa un efort admirabil, cu o intarziere de trei minute si 22 de secunde, Thomas Voeckler a cedat tricoul galben pe care il imbraca din etapa a 9-a.

Astfel, noul lider al cursei a devenit Andy Schleck, care va porni in contratimpul de la Grenoble cu un avans de 53 de secunde in fata fratelui sau mai mare Frank si cu 57 de secunde in fata lui Evans.

Atacul lui Contador pe Telegraph

Ultima etapa montana din actuala editie a Turului Frantei a inceput dupa cel mai clasic scenariu. Patru rutieri au pornit in evadare inca de la kilometrul zero, fiind ulterior urmati de alti zece pentru a forma un numeros grup de frunte.

Mansa a fost insa dinamitata de atacul initiat de Alberto Contador cand mai ramasesera 91 de borne pana la final.

Serios sifonat dupa infrangerea suferita pe Galibier cu o zi in urma, triplul castigator al turului a incercat sa dea marea lovitura cand in fata se aflau trei monstri ai ciclismului in materie de ascensiuni: Telegraph, Galibier si Alpe d’Huez.

Singurul care a reactionat si s-a pastrat in apropierea spaniolului a fost Andy Schleck, in timp ce Cadel Evans si Thomas Voeckler au fost distantati, pentru a reveni ulterior intr-un pluton dus in trena de echipa italiana Liquigas.

Pe catarare s-a facut jonctiunea intre evadatii plecati din pluton la inceputul mansei si grupul Contador-Andy Schleck. Acestia au condus cursa pana in apropierea sprintului intermediar de la Le Bourg d’Oisans, cand Cadel Evans si ceilalti favoriti au facut jonctiunea cu grupul de frunte.

Contador a lansat un al doilea atac pe primele pante de pe Alpe d’Huez, catarare unde ultimul spaniol invingator, Carlos Sastre in 2008, a castigat si turul la general.

Pistolarul s-a catarat ca in vremurile bune in stilul sau caracteristic de pedalat, dar pe masura apropierii finalului s-a sufocat in fata principalilor urmaritori, Samuel Sanchez si Pierre Rolland.

Odata ajuns alaturi de Contador, dupa ce si-a pastrat fortele in trena lui Sanchez, francezul Rolland a lansat atacul decisiv, surprinzandu-i descoperiti pe cei doi spanioli sleiti de puteri.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza