Menu
0 Comments

Romania – cea mai lunga saptamana de lucru din Uniunea Europeana

Angajatii cu norma intreaga din Romania au incheiat anul trecut cu peste 41 de ore de munca pe saptamana, cel mai ridicat nivel din statele Uniunii Europene, unde media nu depaseste 39,7 ore. Cifrele plaseaza tara noastra inaintea Luxemburgului, Germaniei, Poloniei, Marii Britanii si Bulgariei, in vreme ce la polul opus se pozitioneaza Finlanda , cu 37,8 ore de lucru intr-o saptamana normala.

Hong Kong Sky

(cc) photo credit: swisscan

In tara noastra, saptamana de lucru negociata colectiv s-a situat anul trecut la 40 de ore, valoare maxima atinsa la nivelul Uniunii Europene si situata pe picior de egalitate cu Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovenia.

Un raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si de Viata (Eurofund) identifica cea mai redusa saptamana de lucru negociata colectiv in Franta, la 35,6 ore, in vreme ce limita maxima legala admisa pentru sapte zile lucratoare in tara noastra atinge 48 de ore, valoarea maxima pentru Uniunea Europeana.

Pe segmentul concediului mediu platit anual si stabilit prin negocieri colective, cele 21 de zile pozitioneaza tara noastra la coada unui clasament format din 14 state ale UE. Ultimul loc este ocupat de Cipru si Estonia, fiecare cu cate 20 de zile.

Angajatii romani au ocupat primul loc in spatiul comunitar si in privinta numarului anual de ore de munca acceptate prin negocieri colective (1.864 ore), urmati de polonezi (1.865 ore), bulgari, estoni, unguri si sloveni (1.848 ore). Clasamentul este inchis de Germania (1658,8 ore), Danemarca (1.628) si Franta (1.602,6).

Dupa numarul de sarbatori legale, Romania a ocupat anul trecut penultima pozitie in UE, cu sase zile. Doar Olanda a avut mai putine sarbatori legale decat Romania, respectiv cinci. Cel mai mare numar, de 14 sarbatori, este inregistrat in Spania, urmata de Malta, Slovacia si Cipru, fiecare cu cate 13 zile.

Eurofound este un organism comunitar infiintat in 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea si proiectarea unor conditii mai bune de viata si munca in Europa.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza