Menu
0 Comments

Schimbarea locului de munca, printre prioritatile angajatilor romani

Planurile unei treimi dintre angajatii romani vizeaza schimbarea actualului loc de munca, in vreme ce 17% dintre acestia urmaresc in mod activ ofertele de angajare, informeaza cercetarea GfK Employee Engagement.

Office Politics: A Rise to the Top

(cc) photo credit: Alex E. Proimos

Studiul arata ca angajatii din companiile multinationale sunt cei mai inclinati sa caute in alta parte. Acest lucru sugereaza faptul ca a permite angajatilor sa lucreze peste hotare nu este doar un cadou, ci un instrument valoros de retentie, a declarat Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant si expert GfK in studiile Employee Engagement.

Situatia la nivel global arata ca aproximativ jumatate dintre angajatii tineri si calificati sunt dispusi sa isi paraseasca tara pentru o oferta atractiva de lucru. Fenomenul este in mare masura intalnit la absolventii de studii universitare (32%) si la titularii de doctorat (37%), fiind raspandit la doar o cincime dintre angajatii cu studii gimnaziale.

Ierarhia celor mai afectate regiuni este dominata de America Centrala si cea de Sud. Aproximativ jumatate din forta de munca din Mexic, Columbia, alaturi de doua cincimi din numarul personalului din Brazilia si Peru sunt gata sa isi construiasca o cariera dincolo de frontiere.

Chiar si Statele Unite ale Americii si Canada, unele dintre destinatiile preferate de romani pentru emigrare, se confrunta cu acest fenomen.

Cercetarile noastre indica un risc crescut de exod al creierelor in anul urmator, ceea ce ridica probleme serioase companiilor si tarilor care asteapta sa isi revina din criza. Un sfert dintre muncitori, dar si din angajatii din servicii sau care au munca de birou sunt dispusi sa isi caute de lucru in alte tari, aceasta cifra fiind chiar mai mare in cazul celor cu studii superioare. In plus, o treime dintre persoanele active in functiuni de cercetare și dezvoltare sunt de asemenea dornice sa lucreze peste hotare – functiuni considerate in foarte multe tari ca fiind cheia pentru redresarea economica, este de parere Anca Zamfirescu.

Studiul GfK International Employee Engagement a inclus opiniile a 30.556 de adulti angajati din 29 de tari, intervievati online, telefonic sau fata in fata in perioada 8 februarie – 4 aprilie 2011.

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza