Turul Frantei

Tyler Farrar la prima victorie din cariera in Turul Frantei

Dus in trena de insusi purtatorul tricoului galben, Tyler Farrar a obtinut cea dintai victorie din cariera in Marea Bucla, dupa ce i-a intrecut la sprint pe francezul Romain Feillu (Vacansoleil) si pe spaniolul Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar). Lider al clasamentului general a ramas acelasi Thor Hushovd, ierarhia pastrandu-se nemodificata in partea superioara.

Eric sets tempo
(cc) photo credit: jetfuel

Pentru Farrar, 27 ani, aceasta este a patra victorie a sezonului, dupa ce in prima parte a anului s-a impus intr-o etapa din Tirreno-Adriatico si a cucerit doua curse din Challenge Mallorca.

Bun prieten cu regretatul rutier belgian Wouter Weylandt, decedat in Turul Italiei din acest an, Farrar i-a dedicat succesul de la Redon ciclistului trecut prematur in lumea celor drepti.

Desi a beneficiat de suportul a nu mai putin de patru rutieri in ultima parte a etapei, britanicul Mark Cavendish (HTC-Highroad) a fost in cele din urma marele perdant al mansei, clasandu-se in cele din urma pe pozitia a cincea.

Thor Hushovd, purtatorul tricoului galben, a sosit pe sase, suficient pentru a-si asigura pentru cel putin inca o zi prima pozitie in clasamentul general.

A 3-a etapa a Turului Frantei a programat 198 kilometri intre Olonne-sur-Mer si Redon, cursa trecand din Vandee in Bretagne.

Dupa chiar primul kilometru al cursei s-a format evadarea zilei, cinci rutieri iesind din pluton pentru a incerca marea cu degetul.

Ruben Perez Moreno (Euskaltel), Jose Ivan Gutierrez (Movistar), Maxime Bouet (AG2R), Niki Terpstra (Quick Step) si Michael Delage (FDJ) au format grupul de frunte care a ajuns pana la 8 minute si 5 secunde avans fata de pluton.

Cel mai bine clasat dintre evadati in ierarhia generala a fost Gutierrez, fostul campion de contratimp al Spaniei avand o intarziere de 1’09” in raport cu Hushovd.

Sprintul intermediar programat la kilometrul 104 in localitatea Saint-Hilaire-de-Chaleons i-a revenit lui Delage, care l-a invins in duel direct pe Gutierrez.

Acelasi francez de la FDJ a castigat si catararea de categoria a 4-a plasat pe impresionantul pod de la Saint-Nazaire.

Vantul puternic si panta deloc de neglijat a dus la ruperea plutonului urmaritor in mai multe grupuri, printre rutierii care au cazut in capcana numarandu-se italianul Ivan Basso (Liquigas) si campionul Frantei Sylvain Chavanel (Quick Step).

In cele din urma cei doi au revenit in plutonul principal pe fondul unei trene sublime, dar care a lipsit cu desavarsire.

Gutierrez si Delage au dat un ultim impuls unei evadari sortite esecului si la 20 de borne de final cei doi s-au desprins de ceilalti trei rutieri, care in cele din urma au fost ajunsi de pluton.

Cei doi din frunte si-au mai prelungit cu 11 kilometri aventura in fruntea cursei, plutonul revenind compact pentru ultimele noua borne.

Echipa HTC-Highroad a preluat fraiele cursei pregatind sprintul final al lui Mark Cavendish, dar tactica acestora a fost data peste cap de ultimul viraj la 90 de grade, care i-a scos complet din ritm aducandu-i in fata pe cei de la Garmin-Cervelo.

Dus excelent in trena de insusi purtatorul tricoului galben, Farrar a indeplinit o simpla formalitate, trecandu-si in cont prima victorie din cariera in Marea Bucla.

Editia a 98-a a Turului Frantei continua, marti, cu etapa a 4-a, o mansa de 172.5 kilometri intre Lorient si Mur de Bretagne, finalul fiind programat pe o catarare de categoria a 3-a in lungime de doi kilometri si cu o panta medie de 6.9 la suta.

Desi nu a mai gazduit pana acum finalul unei alte etape din Marea Bucla, Mur de Bretagne este considerat echivalentul miticei Alpe d’Huez pentru zona Bretagnei.

In 1947 catararea s-a aflat pe traseul unui contratimp care a avut la vremea respectivei o lungime de 139 kilometri.

Rezultate:

1 Tyler Farrar (USA) Team Garmin-Cervelo 4:40:21
2 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
3 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
4 Sébastien Hinault (Fra) AG2R La Mondiale
5 Mark Cavendish (GBr) HTC-Highroad
6 Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo
7 Julian Dean (NZl) Team Garmin-Cervelo
8 Borut Bozic (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
9 André Greipel (Ger) Omega Pharma-Lotto
10 Jimmy Engoulvent (Fra) Saur – Sojasun

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza