Turul Frantei

Victorie pentru Thor Hushovd in Pirinei

Norvegianul Thor Hushovd a obtinut, vineri, a noua victorie de etapa in Turul Frantei, dupa o actiune superba pe Col d’Aubisque. Campionul mondial de la Garmin-Cervelo a atacat pe celebra ascensiune din Pirinei, a trecut al treilea in varf, pentru ca pe lunga coborare care a urmat pana la Lourdes sa-i ajunga din urma si sa-i depaseasca pe francezii David Moncoutie (Cofidis) si Jeremy Roy (FDJ). Acesta din urma s-a consolat cu primul loc pe Aubisque si tricoul alb cu buline rosii la finalul mansei.

Thor Hushovd
(cc) photo credit: Tim Moreillon

Cunoscut pentru victoriile obtinute la sprint, Hushovd a demonstrat, vineri, in etapa a 13-a, ca un vitezist ajuns la maturitate se poate impune si pe coborare, dupa ce s-a luat intr-o prima faza la tranta cu Col d’Aubisque, a doua cea mai tranzitata catarare din istoria Marii Bucle.

Dupa batalia de la Luz-Ardiden favoritii au ramas la cutie pentru a pregati etapa de sambata cu final in catarare la Plateau de Beille, dar chiar si asa evadarea zilei s-a format greu.

Existenta sprintului intermediar la kilometrul 70 a facut ca echipele sprinterilor sa anuleze toate incercarile de evadare din debutul cursei. In cele din urma zece rutieri s-au desprins la borna 60 la initiativa neobositului francez Jeremy Roy.

Alaturi de acesta au mai evadat Tjallinghii (RAB), Hushovd (GRM), Fofonov (AST, Boasson Hagen (SKY), Pineau (QST), Moncoutie (COF), Petacchi (LAM), Bak (THR) si Gusev (KAT), in timp ce echipa Europcar a liderului Thomas Voeckler a ramas sa duca trena in pluton.

Plecat pentru victoria de etapa, Hushovd a atacat inca de pe primele pante ale catararii Aubisque, o ascensiune de categorie speciala cu o lungime de 17 kilometri. Norvegianul a fost urmat de Roy, pentru ca in spate Moncoutie si Edvald Boasson Hagen sa formeze un grup de urmarire.

Roy l-a ajuns si depasit pe Hushovd la jumatatea catararii, scandinavul fiind ulterior lasat in urma chiar si de Moncoutie, triplul castigator al tricoului cataratorilor in Turul Spaniei.

Intr-o ceata aproape totala Roy a trecut primul in punctul de maxim al catararii, devenind astfel primul rutier dupa Federico Bahamontes in 1954 care a cucerit in acelasi Tur al Frantei Tourmalet si Aubisque.

Hushovd a coborat ca vantul si ca gandul, iar la 23 kilometri de final norvegianul il ajungea pe Moncoutie. Acesta a refuzat sa se implice la trena in urmarirea lui Roy, dar campionul mondial a recuperat secunda dupa secunda, astfel ca la intrarea in ultimii doi kilometri Roy era ajuns si depasit.

Norvegianul de la Garmin-Cervelo si-a trecut astfel in cont la Lourdes una dintre cele mai spectaculoase victorii din cariera si a noua in Turul Frantei.

De doua ori in cariera, in 2005 si 2009, Hushovd a imbracat tricoul verde la Paris, obiectiv la care a renuntat in acest an pentru a-si atinge obiectivul victoriei de etapa.

Plutonul condus de spaniolul Joaquin Rojas (Movistar) a sosit cu o intarziere de 7 minute si 37 de secunde, dar ierarhia a ramas nemodificata in partea superioara.

Singura mutare notabila a fost reusita de belgianul Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), care a urcat pe pozitia a noua dupa un atac pe coborare. Belgianul se afla la 4 minute si 35 de secunde fata de liderul Voeckler si are un deficit de doar 35 de secunde in raport cu Alberto Contador.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza