Turul Spaniei

Joaquin Rodriguez a dat recital la Valdepenas de Jaen

Spaniolul Joaquin ‘Purito’ Rodriguez a castigat, miercuri, a cincea etapa din Turul Spaniei, mansa desfasurata pe distanta a 187 de kilometri intre Sierra Nevada si Valdepenas de Jaen.

66 CIRCUITO DE GETXO. MEMORIAL RICARDO OTXOA
(cc) photo credit: Jorge Fco. Arana

Liderul formatiei Katiusa a atacat in ultimul kilometru pe catarare si, ajutat de coechipierul sau Daniel Moreno, cel care triumfase cu doar o zi inainte la Sierra Nevada, a obtinut victoria cu un avans de patru secunde in fata olandezului Wout Poels (Vacansoleil).

Moreno a completat podiumul si s-a apropiat la doar noua secunde in ierarhia generala de francezul Sylvain Chavanel (Quick Step), care si-a pastrat tricoul rosu in pofida intarzierii de jumatate de minut.

Mansa a cincea a pornit de la altitudine, nu inainte de a se tine un moment de reculegere in memoria lui Xavier Tondo, rutier decedat tragic in primavara acestui an.

Profilul valonat al etapei si interesul de a bifa victoria de etapa a facut ca evadarea zilei sa se formeze greu. Prima trecere peste Alto de Valdepenas l-a gasit in frunte pe Michael Albasini (HTC), rutier care a incercat desprinderea alaturi de Rein Taaramae (Cofidis), Tom Slagter (Rabobank), Peter Sagan (Liquigas-Cannondale), Angel Madrazo (Movistar), Johannes Fröhlinger (Skil-Shimano), Davide Malacarne (Quick Step) si Adrian Palomares (Andalucia Caja Granada).

Avansul acestora nu a depasit mai mult de un minut si jumatate in conditiile in care echipa Katiusa a dus o trena draconica in urmarirea fugarilor.

La a doua trecere peste catararea mai sus amintita plutonul era la meci egal cu evadatii, astfel ca primul care si-a incercat sansa a fost kazahul Alexsandr Dyachenko (Astana).

Acesta a fost rapid ajuns si depasit de David Moncoutie (Cofidis), un francez atipic care in ultimii ani si-a facut un obicei din a colectiona tricoul de cel mai bun catarator in Turul Spaniei.

Moncoutie a abordat catararea finala de la Valdepenas de Jaen, echivalentul iberic al Zidului de la Huy din Fleche Wallonne, cu un avans de 25 de secunde in fata plutonului, dar acestea s-au dovedit insuficiente in fata ofensivei declansate de ‘Purito’.

Dus in trena de coechipierul sau Daniel Moreno, liderul echipei Katiusa s-a dus spre victoria de etapa, pe care a obtinut-o fara nicio problema.

Turul Spaniei, editia a 66-a, continua miercuri cu etapa a 6-a, o mansa de 185.7 kilometri intre Ubeda si Cordoba. Aceasta cuprinde o alta catarare spre finalul mansei, urmata de o coborare pana la linia de sosire.

Rezultate:

1 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 4:42:54
2 Wout Poels (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:04
3 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:00:05
4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:07
5 Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD
6 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) Team RadioShack
7 Jakob Fuglsang (Den) Leopard Trek
8 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale
9 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto
10 Fredrik Kessiakoff (Swe) Pro Team Astana

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza