Turul Spaniei

Lastras a preluat tricoul rosu dupa victoria de la Totana

Plutonul a pierdut o prima batalie in Turul Spaniei din acest an inca din etapa a 3-a, desfasurata, luni intre localitatile Petrer si Totana (163 km).

Giro de Italia / Etapa 12
(cc) photo credit: Flickr

Cinci rutieri au format evadarea zilei si dintre acestia s-a ales invingatorul in persoanal spaniolului Pablo Lastras.

Rutier experimentat si victorii la activ in toate cele trei mari tururi, Lastras a atacat pe ultima catarare a zilei, Alto de La Santa (categoria a 3-a), si nu a mai putut fi ajuns pana la final de urmaritorii sai.

Sylvain Chavanel (Quick Step) a incheiat in pozitia secunda, in timp ce topul patru a fost completat de Markel Irizar (RadioShack) si Ruslan Pydgornyy (Vacansoleil), acestia sosind la 15 secunde in urma invingatorului.

Cei patru, alaturi de francezul Nicolas Edet (Cofidis) au format evadarea zilei inca de la kilometrul 9 si au ajuns la un avans maxim de aproape opt minute.

Plutonul dus in trena de Leopard-Trek s-a recunoscut la final invins de caldura si mai ales de perspectiva etapei de marti, cand Turul Spaniei va ajunge pe temuta Sierra Nevada, la peste 2000 metri altitudine.

In urma victoriei de la Totana, Lastras a preluat tricoul rosu de lider al ierarhiei generale, unde are un avans de 20 de secunde in fata lui Chavanel.

De altfel, ciclistii care au ajuns, luni, inaintea plutonuliu ocupa primele patru pozitii in clasamentul general, care insa va suporta modificari substantiale dupa mansa de marti.

Lastras este si lider in ierarhia pe puncte, insa pe sosea tricoul verde va fi purtat de Chavanel, care pentru o zi cel putin nu se va mai afisa in tricoul de campion al Frantei.

Situatie similara si la cataratori, unde tot Lastras este detinatorul de drept al tunicii albe cu buline albastre, dar Irizar va fi purtatorul de facto.

Si pentru ca impartirea sa fie corecta fata de toti evadatii de luni, ucraineanul Pydgornyy va fi imbracat in tricoul alb al ierarhiei combinate.

Marti se va pleca de la Baza si se va ajunge pe Sierra Nevada la 2.112 metri altitudine dupa 170 de kilometri, dintre care ultimii 23 in ascensiune continua.

Rutierii se vor incalzi cu Alto de Filabres, o catarare de categoria intai in lungime de 21 de borne plasata la doar 10 kilometri de start, unde se asteapta atacuri importante pentru concretizarea evadarii zilei.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza