Menu
0 Comments

Peter Sagan la prima victorie intr-un mare tur

Tanarul si promitatorul rutier slovac Peter Sagan a profitat, joi, de o situatie favorabila la finalul etapei a 6-a din Turul Spaniei pentru a-si trece in palmares cea dintai victorie din cariera intr-un mare tur.

(cc) photo credit: Keith Allison

Aflat la prima participare intr-o cursa de trei saptamani, Sagan a salvat onoarea echipei Liquigas, impunandu-se in fata spaniolului Pablo Lastras de la Movistar.

Finalul etapei dintre Ubeda si Cordoba (185.7 km) a fost unul inedit pentru o etapa de ciclism, patru rutieri de la formatia italiana Liquigas duelandu-se pentru victorie cu un al cincilea, in speta fostul lider la general Pablo Lastras.

Cei cinci au profitat de dezorganizarea din fruntea plutonului si s-au desprins pe coborarea care a urmat ascensiunii Alto del Catorce por Ciento (Cat. 2).

Castigator in Turul Spaniei din 2010, Vincenzo Nibali a facut la randul sau parte din grupul de frunte, dar la final nu si-a putut ascunde frustrarea fata de ceilalti trei colegi ai sai pentru ratarea secundelor de bonificatie acordate primilor trei in etapa.

Momentele care au urmat trecerii liniei de sosire au fost stanjenitoare pentru oamenii de la Liquigas care, in loc sa celebreze victoria lui Sagan, s-au strans in jurul lui Nibali pentru a incerca sa-i explice acestuia tactica de la sprintul final.

Sosti al zecelea cu o intarziere de 17 secunde, francezul Sylvain Chavanel (Quick Step) a ramas in posesia tricoului rosu, marindu-si chiar avansul la 15 secunde fata de spaniolul Daniel Moreno (Katiusa).

Prima parte a etapei a fost extrem de nervoasa, cu numeroase atacuri din pluton, intr-unul dintre grupurile de evadare formate regasindu-l pe insusi purtatorul tricoului rosu.

In cele din urma s-a format si un grup de evadare, care insa nu a primit bilet de voie mai devreme de borna cu numarul 70. Din acesta au facut parte Aleksejs Saramotins (Cofidis), Adrián Palomares (Andalucia-Caja Granada), Martin Kohler (BMC) si Yukihiro Doi (Skil-Shimano).

Cei patru au luat un avans de opt minute la kilometrul 105, insa grupul s-a spart la sprintul intermediar de la Cordoba, cand elvetianul Martin Kohler s-a desprins si a luat cursa pe cont propriu cu 30 km inaintea finalului.

Echipa Leopard-Trek s-a inhamat la trena plutonului si Kohler a fost ajuns pe ultima ascensiune a zilei, dupa care la rampa a iesit francezul David Moncoutie (Cofidis), iesit pentru culegerea punctelor in clasamentul cataratorilor.

Primul pe Alto de San Jeronimo, francezul a fost ajuns pe coborare de Tony Martin (HTC-Highroad), David De la Fuente (Geox-TMC) si Kevin Seeldrayers (Quick Step).

Avansul celor patru nu a depasit zece secunde, dar in pluton cursa exploda sub trena celor de la Liquigas, care in cele din urma s-au desprins cu cei patru ciclisti.

Aproape de o infrangere lamentabila intr-o situatie de patru contra unu, Liquigas a fost salvata in extremis de speranta ciclismului mondial Peter Sagan.

Rezultate:

1Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale4:38:22
2Pablo Lastras Garcia (Spa) Movistar Team
3Valerio Agnoli (Ita) Liquigas-Cannondale
4Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale
5Eros Capecchi (Ita) Liquigas-Cannondale0:00:03
6Jakob Fuglsang (Den) Leopard Trek0:00:17
7Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team
8Marzio Bruseghin (Ita) Movistar Team
9David Moncoutie (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne
10Sylvain Chavanel (Fra) Quickstep Cycling Team
Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.