Menu
0 Comments

Begu, Halep si Dulgheru sustin proiectul Tenis10

Trei dintre cele mai bune jucatoare romance de tenis, Irina Begu (38 WTA), Simona Halep (41 WTA) si Alexandra Dulgheru (53 WTA) au avut ocazia  in acest sezon sa incurajeze direct micii jucatori de tenis din Romania, participanti cu totii la competitiile Tenis10, dedicate copiilor intre 4 si 10 ani.

Emotii mari pentru copiii prezenti intr-o zi de duminica, la final de mai, pe terenurile de la TC Idu din Mamaia. Emotii pentru ca, imbracati de sarbatoare si cu rachetele in maini, se vedeau deja Federeri, Nadali si Sharapove, dar si pentru ca, odata cu incheierea competitiei, isi asteptau cu nerabdare cadourile. Fiindca la Tenis10 toata lumea pleaca acasa, pe langa experienta, si cu cate o diploma si un premiu.

De data aceasta, cea care le-a inmanat premiile a fost una dintre cele mai in forma romance din circuitul WTA, constanteanca Simona Halep, ea insasi crescuta pe terenurile bazei sportive de pe malul lacului Siutghiol. Copiii, ca si parintii lor, au aplaudat-o cu multa caldura, iar ea a avut tot timpul un zambet pe buze, pozandu-se cu fiecare dintre copiii prezenti.

Simona s-a aratat incantata de sistemul Tenis10, care ii initiaza in tenis pe cei mici, dar si surprinsa ca atat de multi au recunoscut-o si au asaltat-o cu cereri de autografe. “E prima data cand mi se intampla asta”, a declarat, emotionata, a doua romanca din clasamentul WTA.

Doua luni mai tarziu, la sfarsit de iulie, Irina Begu se bucura de entuziasmul zecilor de copii prezenti pe terenurile Academiei de Tenis Herastrau, tot intr-o competitie Tenis10. Se intampla in dimineata zilei care avea sa-i aduca Irinei trofeul de campioana la BCR Open Romania si punctele necesare accederii in elita tenisului feminin, in topul 50 WTA.

“Este o idee geniala. Am mai vazut asemenea evenimente pentru copii in America. Mi se pare un lucru foarte frumos si ma bucur sa vad ca exista la noi.” declara Irina, incantata ca, si in Romania, cei mici au sansa sa experimenteze tenisul usor, distractiv si sanatos .

O  alta prezenta-supriza la un turneu Tenis10 dedicat micilor campioni, la inceputul lunii septembrie, a fost cea a jucatoarei Alexandra Dulgheru, 53 WTA, una dintre cele mai importante jucatoare romance ale tinerei generatii. Alexandra le-a vorbit copiilor despre frumusetea tenisului si le-a impartasit cateva amintiri din copilaria ei, legate de sportul alb.

“Pentru mine e o bucurie ca am putut fi astazi aici. Imi aduc aminte de cum eram eu la varsta lor. Pana la urma, tenisul este un joc, sportul este imprevizibil, de aceea este si asa frumos. Una dintre amintirile cele mai frumoase pe care le am e de cand am jucat, la Cutezatorii, doua turnee in acelasi timp, unul de pitici-fete si unul de 8-10 ani fete. Le-am castigat pe amandoua.”

Despre proiectul Tenis10

MPG a lansat in Romania proiectul Tenis10, prin care ii incurajeaza pe cei mici sa descopere tenisul ca un sport usor, distractiv si sanatos. Desfasurat cu sprijinul Federatiei Romane de Tenis (FRT), Tenis10 ia in calcul cateva principii simple, prin care copiii cu varsta intre 4 si 10 ani se orientează catre tenis, iar cu ajutorul unor antrenamente si competitii specifice raman atasati acestui sport si fac primii pasi spre a deveni campioni.

Tenis10 are la baza doua componente esentiale: pe de o parte metodele specifice de antrenament, insotite de echipamentul adecvat varstei si abilitatilor fiecarui copil, iar pe de alta parte sistemul competitional, conceput sa completeze primele elemente.

Altfel spus, copiii vor juca tenis pe terenuri mai mici, cu rachete mai scurte si mingi mai usoare, in cadrul unor competitii al caror sistem de scor genereaza partide cu durata redusa. In consecinta, primele experiente pe terenul de tenis de care cei mici vor avea parte vor fi lipsite de efortul exagerat care pe cei mai multi ii indeparta pana acum de acest sport.

Conform normelor Federatiei Internationale de Tenis (ITF), Tenis10 inglobeaza trei stagii de joc (Rosu, Portocaliu si Verde), concepute pentru a-i ajuta pe copii sa progreseze. Pe masura parcurgerii lor, dimensiunile terenului, lungimea rachetelor si viteza mingilor cresc, pana cand jucatorul avanseaza catre tenisul standard.

In privinta echipamentelor de joc specifice, cea mai mare companie producatoare de echipament sportiv, Wilson, s-a asociat proiectului Tenis10, asigurand kit-urile speciale de joc:  fileuri, rachete si mingi.

Proiectul se afla la al doilea sezon de desfasurare, iar in 2011 turneele au debutat in luna mai la Galati.  Sezonul de iarna se va incheia in luna octombrie, la Sibiu, dupa 90 de astfel de evenimente. Acestea vor continua si pe durata iernii, in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, urmand sa aiba loc inca 30 de competitii dedicate copiilor cu varsta intre 4 si 10 ani.

Sistemul competitional dezvoltat in cadrul proiectului Tenis10 este implementat de MPG cu sprijinul sponsorului principal, BCR, dar si al altor sponsori.

Toate detaliile legate de proiectul Tenis10 sunt disponibile online, pe www.tenis10.ro.

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza