Menu
0 Comments

Juventus revolutioneaza fotbalul italian cu un nou stadion

La mai bine de doua decenii de la gazduirea turneului final al Cupei Mondiale, ocazie care a determinat ultima modernizare/construire a arenelor de fotbal din Italia, Juventus Torino si-a inaugurat, joi seara, propriul stadion pe locul legendarului Delle Alpi.

New York Red Bulls vs. Juventus FC

Construit special pentru Coppa del Mondo din 1990, Stadio Delle Alpi a fost inchis in 2006 si demolat trei ani mai tarziu, cand pe fundamentul acestuia a inceput ridicarea noului stadion din Torino.

La mai bine de doi ani de la inceperea lucrarilor, acestea au fost finalizate odata cu meciul amical dintre Juventus si Notts County, o echipa din ligile inferioare engleze de la care Batrana Doamna din Torino a imprumutat in 1903 actualele culori alb si negru.

Cu o capacitate de 40.000 de locuri, fata de cele 69.000 ale lui Delle Alpi, noua arena din Torino aduce un aer nou in peisajul invechit din fotbalul italian, cu arene a caror modernitate a ramas la stadiul anilor 90.

Noul stadion, din constructia caruia s-a elminat pista de atletism, a fost arhiplin la meciul cu Notts County, spectatorii fiind la doi pasi de idolii din teren. Tifosii bianconerilor si-au ocupat locul la Curva Sud, iar spectacolul din teren este asigurat.

Intorcandu-ne la statistica, de acum istoricul Delle Alpi nu a gazduit niciodata vreun meci cu casa inchisa, recordul de audienta inregistrandu-se la meciul dintre Juventus si Real Madrid (14 mai 2003) in a doua mansa a semifinalei Ligii Campionilor.

Stadio delle Alpi

Delle Alpi

La polul opus a fost consemnat de amatorii statisticilor meciul din Coppa Italia dintre Juventus si Sampdoria, sezonul 2001-02, cand in tribune nu s-au aflat mai mult de 237 de spectatori. Se putea si mai rau, daca tinem cont de audientele lui Dinamo din ultimii ani, dar sa ramanem la fotbalul italian.

Interesant este ca pretul noului stadion torinez nu a depasit 120 milioane de euro, cu o suta de milioane sub National Arena de la Bucuresti, cu mentiunea ca pe arena din Italia meciul inaugural s-a jucat pe o veritabila masa de biliard.

Nu stim daca cel care a plantat gazonul este vreun italian cu parghii inalte sau poate a fost o firma olandeza, insa cert este ca bianconerii au avut parte de o deschidere reusita. Mai putin rezultatul final, 1-1, si amaraciunea lui Alessandro Del Piero, care nu a marcat, asa cum isi propusese, primul gol pe noua arena.

In loc de concluzie, trebuie retinut ca Italia este tara in care stadioanele de fotbal sunt in proprietatea administratiilor locale (primarii, consilii) si ca initiativa celor de la Juventus ar putea declansa un adevarat efect de domino.

Nu de putine ori oficialii marilor forte AC Milan, Internazionale, AS Roma sau Lazio manifestandu-si interesul pentru ridicarea propriilor stadioane. De urmarit fenomenul.

Asa arata noul stadion al clubului Juventus Torino:

Tags: , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza