Rugby

Noua Zeelanda castiga cu Tonga fara sa forteze

A 7-a editie a Cupei Mondiale de rugby a debutat pe Eden Park din Auckland cu meciul dintre Noua Zeelanda si Tonga. Mari favoriti la castigarea trofeului Webb Ellis, jucatorii All Blacks au fortat atat cat sa se impuna, scor 41-10. Tongalezii au reusit meciul vietii, rezultatul inregistrat la final fiind cel mai strans din istoria confruntarilor celor doua formatii.

Keep your eye on the ball!
(cc) photo credit: Stefan Lins

A patra intalnire dintre cele doua formatii s-a dovedit a fi si cea mai echilibrata, ultimul fluier al centralului George Clancy consfintiind cea mai mica diferenta de scor din istorie intre Noua Zeelanda si Tonga.

Inceputul meciului a apartinut gazdelor turneului final, care au deschis scorul rapid prin Daniel Carter. Acesta a transformat o lovitura de pedeapsa pentru 3-0 in minutul 5.

Primul eseu al confruntarii a fost reusit de fundasul Israel Dagg care, la 23 ani, a finalizat la coltul terenului dupa o deschidere pe trei sferturi si trei pase succesive legate de coechipierii sai.

Carter a ratat transformarea, dar All Blacks se pastrau in grafic. De cealalta parte, Tonga a ratat primele puncte in minutul 15, cand Kurt Morath a ratat transformarea unei lovituri de pedeapsa.

Al doilea eseu neo-zeelandez a venit in minutul 20, cand fundasul Robert Kahui a dus la bun sfarsit o spectuloasa actiune colectiva. Carter a indeplinit o simpla formalitate din fata buturilor adverse si scorul devenea 15-0.

Ofensiva All Blacks a continuat si in minutul 27 Dagga si-a trecut din nou numele pe lista marcatorilor cu un nou eseu. Faza a pornit de la o eroare a tongalezilor in propria jumatate, imprecizie aspru speculata de oamenii in negru.

Cu sapte minute inaintea pauzei a venit randul lui Kahui sa-si dubleze eseul, iar punctele aduse de Carter au majorat avantajul la 29-0.

Tonga a spart gheata la ultima faza a primei reprize, cand Morath a transformat o lovitura de pedeapsa si astfel la cabine s-a intrat cu 29-3.

In partea secunda s-a jucat un rugby mai putin spectaculos in primele zece minute, neo-zeelandezii fiind cei care au dat semnalul renasterii partidei.

Isaia Toeava a culcat balonul in terenul de tinta advers in minutul 52, dar incercarea a fost invalidata dupa consultarea probei video. Jucatorul neo-zeelandez a atins cu piciorul linia de margine inaintea eseului.

Minutul 58 avea sa aduca si cea mai frumoasa faza a meciului. Kahui si-a trimis un balon de urmarire pe dreapta, dupa care l-a gasit liber in stanga pe Jerome Kaino, iar acesta nu s-a mai oprit decat in terenul de tinta advers.

Carter a ratat transformarea, mingea intalnind unul dintre betele butului advers, faza care a smuls aplauzele spectatorilor de pe Eden Park.

Finalul meciului a apartinut tongalezilor care, nemaiavand ce pierde, au iesit curajos la joc si in cele din urma au fost rasplatiti pentru indrazneala cu un eseu binemeritat.

Intrat in teren abia in minutul 52, Sona Taumalolo a reusit un placaj de manual in jumatate adversa, faza in urma careia tongalezii au intrat in terenul de 22 neo-zeelandez.

Era minutul 62 si timp de zece minute apararea All Blacks a fost supusa la un adevarat asediu. Dupa mai multe patrunderi nereusite, tongalezii au macinat prima linie adversa in mai multe gramezi ordonate succesive, pentru ca in cele din urma sa sparga reduta neo-zeelandeza.

Incercarea a fost reusita de acelasi Taumalolo in minutul 72, iar trasnformarea lui Morath avea sa puna alte doua puncte la zestrea tongalezilor.

Noua Zeelanda a mai inscris un eseu pana la final prin Ma’a Nonu in minutul 76 si astfel meciul s-a incheiat cu scorul de 41-10.

Aceasta este cea mai mica diferenta de scor inregistrata intre cele doua formatii la Cupa Mondiala, dupa un 45-9 consemnat la editia din 1999. Prin comparatie, meciul din 2003 s-a incheiat cu 91-7 in favoarea All Blacks, iar cea mai mare diferenta s-a inregistrat in 2000, cand Tonga a pierdut cu 102-0.

One comment

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza