Menu
0 Comments

Slovenia in criza. Guvernul de la Ljubljana, doborat de o motiune de cenzura

Cea mai linistita dintre republicile fostei Iugoslavii traverseaza in aceste zile una dintre cele mai insemnate crize politice de la dobandirea independentei.

RCC conference, Bled, Slovenia

Slovenia a ramas fara cabinet, dupa ce guvernul minoritar condus de Borut Pahor a primit un vot de neincredere din partea Parlamentului.

Opozitia de la Ljubljana a strans randurile si a votat pentru caderea gurvenului, 51 din cei 90 de membrii ai legislativului sloven declarandu-se in favoarea motiunii de cenzura. Doar 36 au votat pentru mentinerea cabinetului, in timp ce restul s-au abtinut.

Principalele acuze pe care opozitia le formuleaza la adresa executivului vizeaza aspecte sensibile precum coruptia si gestionarea defectuoasa a sectorului economic.

Instabilitatea politica din Slovenia, tara membra a Uniunii Europene si parte a familiei euro, accentueaza astfel starea de incertitudine si fragilitate exprimata la nivelul intregii comunitati.

Potrivit ultimelor alegeri legislative care au avut loc in urma cu trei ani, Social Democratii detin 29 de locuri in Adunarea Nationala, cu unul peste Partidul Democrat Sloven, principala formatiune de opozitie.

Constitutia din 1991 face din Slovenia o democratie parlamentara, cu un presedinte direct de populatie pentru cinci ani si un legislativ unicameral format dintr-un total de 90 de parlamentari alesi pe patru ani.

Presedintele Danilo Turk are dreptul de a numi un nou prim-ministru, care in decurs de 30 de zile trebuie sa formeze un nou executiv. Daca si acesta este respins de parlament, atunci vor fi organizate alegeri anticipate.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza