Menu
0 Comments

Donald Tusk ramane la putere in Polonia

Platforma Civica, formatiunea de centru cu viziuni pro-europene a premierului Donald Tusk, a obtinut majoritatea voturilor in sufragiul legislativ desfasurat, duminica, in Polonia, astfel ca asistam la o premiera in politica poloneza postcomunista.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Donald Tusk

Pentru prima data dupa 1989 formatiunea aflata la putere este realasa pentru un nou mandat de patru ani, dupa ce Tusk si coalitia sa au primit 39% din voturile electoratului.

Procentele obtinute de Platforma Civica se traduc in obtinerea a 206 locuri in Parlament, care in Polonia ia numele de Sejm dupa camera inferioara a forului legislativ.

Alianta Lege si Justitie a lui Jaroslav Kaczynski a ocupat locul al doilea, cu 30% din voturi, obtinand astfel 157 de locuri in Parlament.

Desi s-au mentinut in topul preferintelor electoratului polonez, ambele formatiuni politice au inregistrat scaderi fata de precedentele alegeri. Platforma Civica a pierdut doua procente si trei locuri, in timp ce Lege si Justitie a pierdut tot doua procente, dar are cu noua locuri mai putin in viitorul Parlament.

Partidul Poporului, care a format in ultimii patru ani coalitia guvernamentala alaturi de Platforma Civica, a ramas la acelasi nivel de 8.6% prin care asigura cele 30 de locuri necesare majoritatii in legislativ.

Astfel, alianta guvernamentala va avea cel putin 236 de locuri in Sejm, in timp ce opozitia va aduna 223 de membri.

Procentele pierdute de Platforma Civica si Alianta Lege si Justitie au fost absorbite de Miscarea Palikot, o formatiune noua de stanga condusa de antreprenorul si avocatul Janusz Palikot. Cu un discurs indreptat impotriva influentei Bisericii Romano-Catolice in societate, Palikot a atras 10% din voturile electoratului, obtinand astfel 40 de locuri din cele 460 ale Parlamentului de la Varsovia.

Alianta Democratica de Stanga a obtinut 26 de locuri (8.2%), in scadere accentuata fata de cele 13 procente obtinute in urma cu patru ani.

Sistemul electoral polonez impune un prag electoral de 5% pentru partide si de 8% pentru coalitii si formatiunile minoritatilor nationale.

Democratie reprezentativa bazata pe principiile statului de drept si separatiei puterilor, Polonia a avut in postcomunism nu mai putin de 13 guverne diferite, in medie cate unul la 17 luni.

Prin realegerea Platformei Civice premierul Donald Tusk si-a asigurat teoretic un nou mandat de patru ani in fruntea executivului, iar Polonia va continua dupa spusele acestuia sa lucreze din greu pentru consolidarea economiei si asigurarea unor relatii bune cu partenerii europeni si Rusia.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.